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CONTRACTING AUTHORITY’S CLARIFICATIONS No. 1 

“Support to Participation in EU Programmes” 

Publication ref.: EuropeAid/138040/IH/SER/RS 

No. Question Answer 

1 

Contract Notice – Section 21.3. Technical 

capacity of candidate 

a) The candidate has provided services 

under at least three contracts with a budget 

of at least 500.000 EUR per contract, which 

includes capacity building of public entities 

or bodies at national level in the field of 

preparation, implementation and 

management of the EU funded projects 

within any EU programmes.    
 

Having in mind that due to the information 

available on InfoRegio website 

(http://ec.europa.eu/regional 

policy/en/funding/ipa/, accessed on 28th 

September 2017) it is clear that Instrument 

for Pre-Accession Assistance (IPA) 

“replaces a series of European Union 

Programmes and financial instruments for 

candidate countries or potential candidate 

countries, namely PHARE, PHARE CBC, 

ISPA, SAPARD, CARDS and the financial 

instrument for Turkey” is it correct to 

assume that IPA is to be taken into 

account as EU Programmes mentioned in 

section 21.3.a) of the Service Contract 

Notice? 

A non-exhaustive list of EU 

programmes for the period 2014-2020 

is provided on the following link: 

http://ec.europa.eu/budget/mff/program

mes/index_en.cfm#ipa  

 The IPA (2007-2013) and the IPA II 

(2014-2020) may be considered as EU 

programmes.  

 

 

2 

Contract Notice – Section 21.3. Technical 

capacity of candidate 

a) The candidate has provided services 

under at least three contracts with a budget 

of at least 500.000 EUR per contract, which 

includes capacity building of public entities 

Please see the answer to question 1 

above. 

http://ec.europa.eu/regional%20policy/en/funding/ipa/
http://ec.europa.eu/regional%20policy/en/funding/ipa/
http://ec.europa.eu/budget/mff/programmes/index_en.cfm#ipa
http://ec.europa.eu/budget/mff/programmes/index_en.cfm#ipa
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No. Question Answer 

or bodies at national level in the field of 

preparation, implementation and 

management of the EU funded projects 

within any EU programmes.    
 

Would you be kind to enumerate the exact 

EU programmes that will be taken into 

account under mentioned criteria? 

3 

Contract Notice – Section 21.3. Technical 

capacity of candidate 

a) The candidate has provided services 

under at least three contracts with a budget 

of at least 500.000 EUR per contract, 

which includes capacity building of public 

entities or bodies at national level in the 

field of preparation, implementation and 

management of the EU funded projects 

within any EU programmes.    

 

This means that the project the candidate 

refers to could have been started or 

completed at any time during the indicated 

period but it does not necessarily have to be 

started and completed during that period, 

nor implemented during the entire period. 

Candidates/tenderers are allowed to refer 

either to projects completed within the 

reference period (although started earlier) 

or to projects not yet completed. In the first 

case the project will be considered in its 

whole if proper evidence of performance is 

provided (statement or certificate from the 

entity which awarded the contract, proof of 

final payment). In case of projects still on-

going only the portion satisfactorily 

completed until the end of the reference 

period will be taken into consideration. This 

portion will have to be supported by 

documentary evidence (similarly to projects 

completed) also detailing its value. If a 

candidate/tenderer has implemented the 

project in a consortium, the percentage 

that the candidate/tenderer has 

successfully completed must be clear from 

the documentary evidence, together with 

the description of the nature of the service 

provided if the selection criteria relating to 

the pertinence of the experience have been 

The quoted technical capacity criterion 

only sets the threshold for the minimum 

contract amount.  

Quoted instruction, i.e. If a 

candidate/tenderer has implemented 

the project in a consortium, the 

percentage that the candidate/tenderer 

has successfully completed must be 

clear from the documentary evidence, 

together with the description of the 

nature of the service provided if the 

selection criteria relating to the 

pertinence of the experience have been 

used, elaborates mandatory information 

which must be visible from the 

supporting evidence to be provided in 

the tender by the shortlisted 

candidates/tenderer.  



Contracting Authority’s clarifications no. 1 

 

 page 3/3 

No. Question Answer 

used. 

  

Is our understanding correct that only the 

proportion carried out by the candidate 

may be used as reference in the meaning 

that the candidate’s share must be at least € 

500.000 for each contract (according to 

standard application form footnote 19)? 

 
 

 

4 

Contract Notice – Section 7. Contract 

description  

 

What type of contracts will be covered for 

training of the relevant national authorities, 

governmental bodies and administrative 

structures and technical assistance for 

potential applicants - services, grants, 

supplies, works? 

Please bear in mind, that detailed 

elaboration of requested services will 

be provided in the tender dossier which 

will be send out to the shortlisted 

candidates. Until that moment, you are 

kindly requested to take into 

consideration information published in 

the Contract Notice.  

 

5 

Contract Notice – Section 7. Contract 

description  

 

Whether the Contractor should provide 

support in effective management, 

coordination and implementation of EU 

funded projects/programmes to national 

authorities, governmental bodies and 

administrative structures in the Republic of 

Serbia only trough design, organisation and 

delivery of training programmes or some 

other activities could be expected as a 

support? 

Please see the answer to question 4 

above. 

6 

Contract Notice – Section 7. Contract 

description  

 

Whether any conflict of interest could arise 

if the Contractor awarded with Support to 

Participation in EU Programmes, 

EuropeAid/138040/IH/SER/RS participates 

in parallel in any other service contract at 

the territory of Republic of Serbia funded by 

EuropeAid. 

 

 

Conflict of interest/distortion of the 

competition is assessed by the 

Contracting Authority through the 

contradictory procedure with the 

tenderer on case by case basis. For 

more information, please refer to the 

PRAG, section 2.3.6. 

 


