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	No
	Question
	Answer

	1.
	
Item 21. 1) b) of the Service Contract Notice states “Current ratio (current assets divided/current liabilities) in the last three years for which accounts have been closed must be at least 1. In case of a consortium this criterion must be fulfilled by each member.”

Are we supposed to change the last line of template “b3_applform_en.doc” and fill in the ratios even in the columns were “not applicable” is stated?

	
[bookmark: _GoBack]You may change the template “b3_applform_en.doc”, and fill in the ratios in the columns where “not applicable” is stated.

	2.
	
The point 21.3 of the published relaunch Service Contract Notice specifies that as eligible project reference would be considered the reference that fulfils the following technical capacity criteria:
The candidate has provided services under at least three contracts with a budget of at least 500.000 EUR per contract, which includes capacity building of public entities of bodies at national level in the field of preparation, implementation and management of the EU funded projects within any EU programmes.

The re-examination criteria are set as (1) the total number of the reference projects found eligible under point 21.3, and (2) the sum of the values of the eligible part – the portion carried out by the candidate.
Following the above, could you please confirm that only budget (overall contract amount) would be taken into consideration as the threshold for project reference, regardless of the proportion carried out by the candidate (while the re-examination criteria would be applied on the proportion carried out by the candidate)? 
	
Please note that the point 21.3 stated: “The candidate must provide services under at least three contracts with a budget of at least 500.000 EUR per contact, which includes capacity building of public entities of bodies at national level in the field of preparation, implementation and management of the EU funded projects within any EU programmes”.

If more than 8 eligible candidates meet the selection criteria, re-examination criteria will be applied in order to identify the eight best candidates.

	3.
	
Question No 1: The service Contract Notice in section 21.3 Technical capacity of candidate (page 4) states the following criteria:

a) The candidate has provided services under at least three contract with a budget of at least 500.000 EUR per contract, which includes capacity of public entities of bodies at national level in the field of preparation, implementation and management of the EU funded management of the funded project within any EU programmes.

    Would you be so kint as to confirm is it correct to assume that relevant EU programmes to be taken into account are the following:
    “A non-exhaustive list of EU programmes for the period 2014-2020 is provided on the following link: http://ec.europa.eu/budget/mff/program  mes/index_cfm#ipa The ipa (2007-2013) and the IPA II (2014-2020) may be considered as EU programmes” as published in the Contracting Authoritys clarification No.1 published on October 20th 2017?

Question No. 2: The Service Contract Notice in section 21.3 Technical capacity of candidate (page 4) states the following criteria:

a) The candidate has provided services under at least three contract with a budget of at least 500.000 EUR per contract, which includes capacity building of public entities of bodies at national level in the field of preparation, implementation and management of the EU funded projects within any EU programmes”?

Having in mind composition of the sentence, would you be so kind to confirm is it correct to assume that this criteria should be read as: 
“The candidate has provided services under at least three contracts with a budget of at least 500.000 EUR per contract, which includes capacity building of public entities of bodies at national level in the field of preparation, implementation and management of the EU funded project within any EU programmes”?

	
Question No 1
a) Yes, the relevant EU programmes to be taken into account are as published in the Contracting Authority's clarification No.1 published on October 20th 2017:

Non-exhaustive list of EU programmes for the period 2014-2020 is provided on the following link: http://ec.europa.eu/budget/mff/programmes/index_en.cfm#ipa 
 IPA (2007-2013) and IPA II (2014-2020) may be considered as EU programmes. 

Question No 2
a) The criterion quoted in the Service Contract Notice in section 21.3 Technical capacity of candidate (page 4) should be understood as stated.
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