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No. Question Answer 

1 I have a question regarding the 
technical selection criteria: in case the 
service one is referring to has been 
carried out by a consortium, the 400.000 
€ threshold has to be considered for the 
% carried out by the candidate or to the 
project as a whole (independently of the 
% carried out by the candidate)? 

According to Procurement And Grants for 
European Union external actions - A 
Practical Guide- 2.4.11.1.3. Verifying the 
technical and professional capacity of 
candidates or tenderers  
If a candidate/tenderer has implemented 
the project in a consortium, the 
percentage that the candidate/tenderer 
has completed must be clear from the 
documentary evidence, together with a 
description of the nature of the services, 
supplies or works provided if the selection 
criteria relating to the pertinence of the 
experience have been used. 
According to the Contract Notice section 
21. Selection criteria 3) Technical capacity 
of candidate:  
“The candidate has provided services 
under at least one contract with a budget 
of at least 400,000 EUR” 
In light of the above, and considering that 
the purpose of the selection criterion is to 
ensure that the candidate has sufficient 
capacity to carry out services of a 
minimum volume above the ceiling defined 
in point 21.3, the 400.000 € threshold has 
to be considered only for the percentage 
carried out by the candidate itself. 
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2 Regarding the following information 
provided in the Request for Information 
of the opportunity Technical Assistance 
For The Implementation Of The New 
Energy Law: 
 
‘An economic operator may, where 

appropriate and for a particular contract, 

rely on the capacities of ‘other entities’, 

regardless of the legal nature of the 

links which it has with them. It must in 

that case prove to the contracting 

authority that it will have at its disposal 

the resources necessary for 

performance of the contract, for 

example by producing a commitment on 

the part of those entities to place those 

resources at its disposal. Such entities, 

for instance the parent company of the 

economic operator, must respect the 

same rules of eligibility — notably that of 

nationality — and must fulfil the same 

relevant selection criteria as the 

economic operator’ 

 

In order to understand which ‘other 

entities’ can be leveraged we kindly ask 

which of the following selection criteria 

is considered as ‘relevant’ 

1. Economic and financial capacity 
of candidate (based on item 3 of 
the application form). In the case 
of the candidate being a public 
body, equivalent information 
should be provided.:  

a. the average annual 
turnover of the candidate 
over the last 3 years must 
be at least 700 000 EUR;  

b. current ratio (current 
assets/current liabilities) in 
the last year for which 
accounts have been closed 
must be at least 1. In the 
case of a consortium this 
criterion must be fulfilled by 
each member. 

 
2. Professional capacity of 

candidate (based on items 4 and 
5 of the application form). The 
reference period which will be 

In accordance with the Contract Notice 
section 21. Selection criteria: 
“In the case of applications submitted by a 
consortium, these selection criteria will be 
applied to the consortium as a whole 
unless specified otherwise.” 
 
In the situation where the candidate 
relies on capacities of another entity 
(referred to as the "capacity provider"), 
such entity may put at the disposal of 
such candidate its capacities in order to 
fulfil either one selection criterion or 
several criteria. Where the Contract 
Notice requires that the "relevant 
selection criteria" must be fulfilled by the 
capacity provider, it relates only to the 
specific criterion for which the candidate 
relies on the capacity provider. As a 
consequence, the capacity provider is 
not required to fulfil another selection 
criteria for which the candidate does not 
rely on its' resources.   
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taken into account will be the 
last 3 years from the submission 
deadline:  

a. at least 5 permanent staff 
currently work for the 
candidate in the fields 
related to this contract. 

 
3. Technical capacity of candidate 

(based on items 5 and 6 of the 
application form). The reference 
period which will be taken into 
account will be the last 5 years 
from the submission deadline:  

a. the candidate has 
provided services under 
at least 1 contract with a 
budget of at least 
400,000 EUR in 
developing regulatory 
instruments (policies, 
mechanisms and 
operational practices) in 
the field of energy 
efficiency, which was 
implemented at any 
moment during the 
reference period;  

the candidate has provided services 
under at least 1 contract with a budget 
of at least 400,000 EUR in developing 
regulatory instruments (policies, 
mechanisms and operational practices) 
in the field of renewable energy 
sources, which was implemented at any 
moment during the reference period. 
 

3 According to Article 21, „An economic 
operator may, where appropriate and for 
a particular contract, rely on the 
capacities of other entities, regardless of 
the legal nature of the links which it has 
with them. It must in that case prove to 
the Contracting Authority that it will have 
at its disposal the resources necessary 
for performance of the contract, for 
example by producing a commitment on 
the part of those entities to place those 
resources at its disposal. Such entities, 
for instance the parent company of the 
economic operator, must respect the 
same rules of eligibility - notably that of 
nationality – and must fulfil the same 
relevant selection criteria as the 

Please refer to article 21 of the Contract 
Notice where it states “In the case of 
applications submitted by a consortium, 
these selection criteria will be applied to 
the consortium as a whole unless 
specified otherwise. The selection criteria 
will not be applied to natural persons and 
single-member companies when they are 
sub-contractors.”  
Considering that "with regard to technical 
and professional criteria, an economic 
operator may only rely on the capacities of 
other entities where the latter will perform 
the works or services for which these 
capacities are required", in this situation 
the capacity provider is de facto a sub-
contractor.  
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economic operator. With regard to 
technical and professional criteria, an 
economic operator may only rely on the 
capacities of other entities where the 
latter will perform the works or services 
for which these capacities are required. 
With regard to economic and financial 
criteria, the entities upon whose 
capacity the tenderer relies, become 
jointly and severally liable for the 
performance of the contract.”  
 
Can you please indicate whether the 
capacity provider, providing to the 
consortium technical and professional 
capacities has to fulfil selection criteria 
for economics and financial capacities 
of the candidate, as per article 21, 
paragraph 1: 
 
“Economic and financial capacity of 
candidate (based on item 3 of the 
application form). In the case of the 
candidate being a public body, 
equivalent information should be 
provided The reference period which will 
be taken into account will be the last 
three years for which accounts have 
been closed :  

c. the average annual 
turnover of the candidate 
over the last 3 years must 
be at least 700 000 EUR;  

d. current ratio (current 
assets/current liabilities) in 
the last year for which 
accounts have been closed 
must be at least 1. In the 
case of a consortium this 
criterion must be fulfilled by 
each member.” 

 

Therefore, such capacity provider, 
providing to the consortium only technical 
and professional capacities does not have 
to fulfil selection criteria for economic and 
financial capacities of the candidate 
(article 21.1 of the Contract Notice). 
See also answer to question no. 2 above. 

4 When proving technical capacity of 
candidate ("Service Contract Notice – 
21. Selection Criteria – 3. Technical 
capacity of candidate"), please provide 
full list of countries where consortium 
members can be effectively 
established? 

The eligibility of candidates (participating 
either individually or in a consortium) is 
defined in section 11 of the Contract 
Notice. 
For the list of eligible countries please see 
PRAG annex A2a Eligibility programmes 
2014-2020, section 3 (CIR - article 10): 
Participation in the award of procurement 
contracts, grants and other award 
procedures for actions financed under the 
CIR for IPA II for the benefit of third parties 
shall be open to all natural persons who 
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are nationals of, and legal persons who 
are effectively established in, one of the 
following eligible countries/ 
territories/beneficiaries: 
(a) EU Member States (appendix 1) 
(b) Beneficiaries listed in the Annex I 
of the IPA II (appendix 2)  
(c) European Economic Area 
(appendix 3)  
(d) Partner countries and territories 
covered by ENI Instrument (annex I of ENI 
Intrument) (appendix 11) 
(e) countries for which Commission 
has adopted a decision approving the 
request for reciprocal access to external 
assistance. 
Currently there are no such countries. 

5 When proving technical capacity of 
candidate ("Service Contract Notice – 
21. Selection Criteria – 3. Technical 
capacity of candidate"), can we include 
as a reference a consortium member 
that is effectively established in the 
eligible country/territory and performs a 
contract on the country/territory which is 
not eligible? 

Yes. The selection criteria in section 21.3 
do not provide any restriction as regards 
the place of performance of the reference 
contracts. 

6 In the document "Declaration on honour 
on exclusion criteria and selection 
criteria - section VII – Selection Criteria" 
– can we find there a final version of the 
table for this tender? If not, please share 
final version of the table with us 

In section VII of the PRAG annex A14 
(Declaration of honour on exclusion and 
selection criteria) the candidate must 
insert references to the relevant articles in 
the contract notice: 
(5) declares that the above-mentioned 
person complies with the selection criteria 
applicable to it individually as provided in 
the tender specifications: 
(a) It has the legal and regulatory 
capacity to pursue the professional activity 
needed for performing the contract as 
required in section 21 of the tender 
specifications; 
(b) It fulfills the applicable economic 
and financial criteria indicated in section 
21.1 of the tender specifications; 
(c) It fulfills the applicable technical 
and professional criteria indicated in 
section 21.2 and 21.3 of the tender 
specifications. 

 


