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No. Question Answer 

1 

What is the payment dynamics after 

signature of the contract – is there some pre-

financing applicable? 

According to the Annex II, General Conditions 

applicable for the EU-financed grant contracts 

for external actions, Article 15, for actions with 

an implementation period of more than 12 

months and more than 100.000 EUR, initial pre 

financing payment is 100% of the part of the 

estimated budget financed by the Contracting 

Authority for the first reporting period 

(excluding contingencies). The part of the 

budget financed by Contracting Authority is 

calculated by applying the percentage set out in 

Article 3.2 of the Special conditions. (Annex 

e3h1_speccond_en) 

2 

Is contribution in land (municipality 

providing land for construction) eligible 

cost in this grant scheme? 

Contribution in land is considered as 

''contribution in kind'' and as such is not eligible 

under this grant scheme.  

Please refer to the Section 2.1.5 of the 

Guidelines for Applicants, Subsection, 

Ineligible costs. 

3 

Is preparation of construction 

documentation, obtaining of building 

permits etc. eligible cost under this grant 

scheme? 

Only costs occurring in the implementation of 

the action are considered as eligible cost.  

Supporting documentation as listed in the 

section 2.4 of the Guidelines for Applicants 

needs to be provided before signature of the 

contract. 
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4 

 

What can be considered as applicants' co-

financing of the action?  

 

Are the salaries of civil servants eligible as 

co-financing? 

Co-financing of the action can come from any 

sources other than the budget of the EU.  

Please note that according to the Section 2.1.5 

of the Guidelines of Applicants, Eligibility of 

costs: costs that can be included, Eligible direct 

costs: Salary costs of the personnel of national 

administrations may be eligible to the extent 

that they relate to the cost of activities which 

the relevant public authority would not carry 

out if the action were not undertaken. 

5 Do the eligible project costs include VAT? 

According to Annex II, General Conditions 

applicable for the EU-financed grant contracts 

for external actions, Article 14.2 item g, VAT 

is not recoverable.  

Further, please refer to the Annex J, 

Information on the tax regime applicable to 

grant contracts. 

6 

Can water supply project and atmospheric 

sewerage project be seen as one or as two 

separate projects under one application? 

Please note that in order to ensure equal 

treatment of applicants, the Contracting 

Authority cannot give a prior opinion on an 

action or specific activities. 

Further, please note that proposed action may 

cover one or more eligible activities. The 

activity is considered to be eligible if it 

corresponds to the specific and general 

objectives of this Call for Proposal. 

7 

Can the grant beneficiary co-financing of 

min.15% be seen as a cost eligible for 

payments for supervision works contract? 

Co-financing can be realised through any cost 

corresponding to the eligibility criteria. 

Please refer to the Annex II, General 

Conditions applicable for the EU-financed 

grant contracts for external actions, Article 14, 

point 14.1 and 14.8 and Article 7 of Special 

conditions (Annex e3h1_speccond_en). 

8 

Could non-governmental organizations 

show its co-financing through its employees’ 

salaries? 

Please refer to the answer to the question No.7. 

Further, please refer to the Section 2.1.5 of 

Guidelines for Applicants. 

9 
 In case where projects are focused on 

adaptation of residential buildings is 

legalization required? 

Depending on the proposed activities to be 

implemented, it is necessary to obtain 

supporting documentation required in 

accordance with current legislation prior to the 

conclusion of the contract. 

For details, please check Section 2.4 of the 

Guidelines for Applicants. 
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10 

Is the application for legalization process, 

which would include number for 

legalization, valid as a supporting 

document? 

List of supporting documents which will be 

required before signature of the contract is 

presented in the Section 2.4 of the Guidelines 

for Applicants.  

Application for legalization process is not 

listed among the documents.  

11 

Which documents are needed to make the 

residential buildings enter a phase of 

rehabilitation? 

Please refer to the answer to the question No.9. 

12 

In project of resettlement of Roma 

population to newly established housing 

project, is the rehabilitation of old Roma 

settlement eligible cost under the project? 

Please note that in order to ensure equal 

treatment of applicants, the Contracting 

Authority cannot give a prior opinion on an 

action or specific activities  

The activity is eligible if it corresponds to the 

objectives of this Call for Proposal. 

13 

Is it possible to apply as a co-applicant in 

case organization/legal entity is already co-

applicant in another project, under this call 

for proposal? 

Please note that, according to the Section 2.1.4 

of the Guidelines for Applicants, under 

Number of applications and grants per 

applicants/ affiliated entities: 

“A co-applicant/affiliated entity may not be the 

co-applicant or an affiliated entity in more than 

two (2) applications under this call for 

proposals.  

A co-applicant/affiliated entity may not be 

awarded more than two (2) grants under this 

Call for Proposals”. 

14 

Under which conditions can the international 

organization apply as applicant/lead 

applicant? 

For the status of the international organisations, 

please check Article 43 of the Rules of 

application of the EU Financial Regulation, as 

stated in the Section 2.1.1 of the Guidelines for 

Applicants. 

Furthermore, please refer to the Practical 

guide/PRAG section 6.10.1. 

15 
Is it necessary to submit a spatial 

planning/urbanistic documentation in the 

stage of preparing the application? 

Please note that spatial planning/urbanistic 

documentation is part of the Supporting 

documentation as listed in the section 2.4 of the 

Guidelines for Applicants, which needs to be 

provided before signature of the contract. 
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16 

Is the proof of ownership required for 

adaptation of building in case the building is 

owned by the city or municipality and 

assigned for use to a another user? 

Please refer to the Section 2.4 of the Guidelines 

for Applicants, point 6, Other supporting 

documents required (in accordance with Law 

on Planning and Construction) to be submitted 

before signature of the contract, b.): Proof of 

ownership over the properties by the applicant, 

co-applicant or affiliated entities, and in case 

of investment in private buildings, proof of 

ownership and written agreement by the 

owners allowing investment. 

17 Does the co-financing needs to be in cash or 

it may be the contribution in kind? 

For co-financing please refer to the Annex II, 

General Conditions applicable for the EU-

financed grant contracts for external actions, 

Article 14, point 14.8 and rules laid down in 

Section 2.1.5 of Guidelines for Applicants, 

Contributions in kind, which may not be treated 

as co-financing. 

18 
Will the infrastructure built be transferred to 

the municipality or assigned to grant 

beneficiary? 

As defined under this Call for proposal, the 

future owner of the infrastructure built, is the 

eligible municipality, which is in addition 

required to provide necessary financial 

sustainability for the concerned assets.   

Furthermore, according to the Guidelines for 

Applicants, section 2.1.1:”The applicants are 

specifically noted that provisionally selected 

candidates will be requested to submit a sworn 

statement (in free format) by the municipality 

of the Republic of Serbia, acting as lead 

applicant or co-applicant, confirming that the 

ownership over the infrastructure (re)build in 

the project will be taken-over and maintained 

by the municipality after the conclusion of the 

contract. This statement is a part of supporting 

documentation, fully listed under section 2.4.” 

19 Is it acceptable to purchase buildings? 

Please note, that according to the Guidelines 

for Applicants, Section 2.1.5, Ineligible costs 

amongst others, are: „purchases of land or 

buildings, except where necessary for the 

direct implementation of the action, in which 

case ownership must be transferred in 

accordance with Article 7.5 of the General 

Conditions of the standard grant contract, at 

the latest at the end of the action“. 

20 
Can the applicant propose a contractor for 

works contract? 

For the subcontracting procedures, the 

applicants shall follow the PRAG rules and 

procedures, as defined by the Annex IV, 

Procurement by grant Beneficiaries in the 

context of European Union external actions. 
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21 

Is it possible to merge different actions 

(water supply, sewerage, pavements, etc.) 

into one project proposal/application? 

Please refer to the answer to the question No.6. 

22 
For how many applications may co-

applicant apply? 

Please refer to the answer to the question 

No.13. 

23 
How long NGO needs to be registered in 

order to apply as a co-applicant? 

According to the Guidelines for Applicants, 

Section 2.1.1., non-governmental organization 

(NGO), acting as a lead applicant, must be 

established in the Republic of Serbia, minimum 

one year before the launch of this Call for 

Proposal.  

Further please note that the co-applicants must 

satisfy the eligibility criteria as applicable to 

the lead applicant himself. 

24 
Is the cost of equipment eligible cost, and 

what is considered under the equipment? 

As defined in the Guidelines for Applicants, 

Section 2.1.4: “Types of activities which may 

be financed under this Call for proposal with 

the aim to improve living conditions for Roma 

community, may be  purchase of equipment 

with direct link to actions proposed for 

infrastructure improvements.” 

25 
For how many applications can city 

municipality apply? 

As defined in the Guidelines for Applicants, 

Section 2.1.4.:”The lead applicant may not 

submit more than one (1) applications under 

this Call for Proposals. 

The lead applicant may not be awarded more 

than one (1) grants under this Call for 

Proposals”: 

Further, please note that: 

“The lead applicant may not be a co-applicant 

or affiliated entity in another application at the 

same time”. 

Furthermore, according to the rules set by this 

call for proposal: “A co-applicant/affiliated 

entity may not be the co-applicant or an 

affiliated entity in more than two (2) 

applications under this call for proposals.  

A co-applicant/affiliated entity may not be 

awarded more than two (2) grants under this 

Call for Proposal.” 



Contracting Authority’s clarifications No. 1 

 

 page 6/7 

No. Question Answer 

26 
Does the co-applicant need to be registered 

in PADOR base? 

Please note that information in PADOR is not 

obligatory for this Call for Proposal.  

27 
Is the number of Roma population relevant 

for the evaluation of applications? 

Evaluation of applications will exclusively be 

implemented on the basis of evaluation criteria 

presented in the Section 2.3 of the Guidelines 

for Applicants.  

28 

Payments are transferred to lead applicant or 

it can be transferred to the co-applicant as 

well? 

Payments will be transferred to the Lead 

applicant. 

Lead applicant is responsible for further 

payment of costs of co-applicants in line with 

the procedures. 

29 

 

Is there a recommended proportion of costs 

as per main budget headings? 

Decision on structure of budget is left to the 

applicants. The rules for eligibility of action 

and costs need to be fully respected.  

For details please refer to the Annex 

e3c_budget_en. 

30 What kind of procedures should be used for 

subcontracting by a grant beneficiary? 

Please refer to the answer to the question 

No.20. 

31 

Is audit of project accounts necessary?  

 

Are project audit expenses included in the 

budget? 

For the information regarding expenditure 

verification, please refer to the General 

conditions, Article 15, 15.7. 

Audit costs are included in the budget for the 

action under point 5, 5.3 Expenditure 

verification/Audit. Please refer to the Annex 

e3c_budget_en, attached to the Annexes to the 

GfA. 

32 

May the construction of a container 

settlement be financed in this competition 

for housing of Roma? 

Please note, that according to the rules set by 

this Call for Proposal, Guidelines for 

Applicants, Section 2.1.4, ineligible types of 

action amongst others, are:  “Actions focusing 

on non-durable housing solutions for Roma 

families residing in informal settlements, such 

as purchase of metal containers.” 
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33 

Is it possible to apply through the 

cooperation of municipalities and public 

enterprises, without the participation of non-

governmental organizations, when 

undertaking the construction of 

infrastructure? 

Please refer to the Guidelines for Applicants, 

Section 2.1.1 Co-applicants: “If the lead 

applicant is a municipality of Republic of 

Serbia, it must act with an NGO or 

international organisation as co-applicant. 

Other co-applicants may participate”. 

 

34 

May the project duration of 12 - 20 months 

be extended if the procurement of a 

contractor is extended? 

 

For the duration of the action, please refer to 

the Section 2.1.4 of the Guidelines for 

Applicants, Duration: The initial planned 

duration of an action may not be lower than 12 

months nor exceed 20 months. 

Further, please refer to the Annex II, General 

Conditions applicable for the EU-financed 

grant contracts for external actions, Article 11, 

Extension and suspension.  

 


