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No. Question Answer 

1 

According to Article 21, an economic 

operator may, where appropriate and for a 

particular contract, rely on the capacities of 

other entities, regardless of the legal nature 

of the links which it has with them. It must 

in that case prove to the Contracting 

Authority that it will have at its disposal 

the resources necessary for performance of 

the contract, for example by producing a 

commitment on the part of those entities to 

place those resources at its disposal. Such 

entities, for instance the parent company of 

the economic operator, must respect the 

same rules of eligibility - notably that of 

nationality – and must fulfil the same 

relevant selection criteria as the economic 

operator. With regard to technical and 

professional criteria, an economic operator 

may only rely on the capacities of other 

entities where the latter will perform the 

works or services for which these 

capacities are required. With regard to 

economic and financial criteria, the entities 

upon whose capacity the tenderer relies, 

become jointly and severally liable for the 

performance of the contract. 

 

Please refer to article 21 of the Contract 

Notice where it states “In the case of 

applications submitted by a consortium, 

these selection criteria will be applied to 

the consortium as a whole unless specified 

otherwise. The selection criteria will not 

be applied to natural persons and single-

member companies when they are sub-

contractors.” 

 

Considering that "with regard to technical 

and professional criteria, an economic 

operator may only rely on the capacities of 

other entities where the latter will perform 

the works or services for which these 

capacities are required", in this situation 

the capacity provider is de facto a sub-

contractor. 

 

Therefore, such capacity provider, 

providing to the consortium only technical 

and professional capacities does not have 

to fulfil selection criteria for economic and 

financial capacities of the candidate (article 

21.1 of the Contract Notice). 
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No. Question Answer 

Can you please indicate whether the 

capacity provider, providing to the 

consortium only technical and professional 

capacities has to fulfil selection criteria for 

economic and financial capacities of the 

candidate, namely to have:   

a) The average annual turnover of the 

candidate over the last three years must be 

at least 2,000,000 EUR.   

b) Current ratio (current assets/current 

liabilities) in the last year for which 

accounts have been closed must be at least 

1. 

2 

Regarding the Technical capacity of the 

candidate (point 21, 3)), point a), we 

would like to know if several contracts 

which have similar scope (i.e. Technical 

assistance for the implementation of 

Regulation (EC) No 1907/2006 for 

industrial facilities)  but developed for 

various clients, may be included under 

one eligible reference. 

Yes, several contracts may be included 

under one reference, however in that case 

each contract must include the subject field 

requested under item 21.3 (a) of the 

contract notice (implementation of EU 

legislation pertaining to air protection, 

chemicals management and horizontal 

environmental legislation).  

 

 


