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No. Question Answer 

1. In the projects where there are execution 

of works planned, is it obligatory to 

submit ALL the technical documents and 

the construction permit together with the 

full application form, or it is allowed to 

submit the above specified documents 

later than the submission of full 

application form for the reason that the, 

for example, construction permit is in the 

process of development? 

According to Section 2.2.5 of the Guidelines 

for Applicants “Lead applicants invited to 

submit a full application following pre-

selection of their concept note must do so using 

Part B of the grant application form annexed 

to these guidelines (Annex A). Lead applicants 

should then keep strictly to the format of the 

grant application form and fill in the 

paragraphs and pages in order.” Please note 

that only the full application form (annex A) 

and the published annexes which have to be 

filled in (budget – annex B, logical framework 

– annex C) must be submitted within deadline.  

2. Is it possible to replace the partner (co-

applicant) on the project, more 

specifically to replace a LSG with a 

public utility communal entreprise (PKE) 

if the reason for replacement is more 

efficient project realisation, better 

influence on project indicators as well as 

final allocation of assets to the partner 

(PKE) as the final beneficiary of funds? 

According to the Section 2.2.1 of the 

Guidelines for Applicants “…The lead 

applicant may replace a co-applicant or an 

affiliated entity only in duly justified cases (e.g. 

bankruptcy of initial co-applicant or affiliated 

entity). In this case the new co-

applicant/affiliated entity must be of a similar 

nature as the initial one...” 

To ensure equal treatment of applicants, the 

contracting authority cannot give a prior 

opinion on the eligibility of lead applicants, co-

applicants, affiliated entity(ies), an action or 

specific activities. 

  


