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No Question Answer 

1.  Which sources could be used to provide 

co-financing?  

Co-financing of the action can come from 

any sources other than the budget of the 

EU, as in line with the section 1.3 of the 

GfA: “The balance (i.e. the difference 

between the total cost of the action and the 

amount requested from the Contracting 

Authority) must be financed from sources 

other than the European Union Budget.” 

Also, in line with the section 2.1.5 of the 

GfA, please bear in mind that 

“Contributions in kind may not be treated 

as co-financing”.  

2. In which way eligible indirect costs of   

7% can be shared between a lead 

applicant and co-applicant(s)?  

Please note that, according to the Section 

2.1.5 of the Guidelines for applicants, 

Eligibility of costs, Eligible indirect costs: 

"The indirect costs incurred in carrying out 

the action may be eligible for flat-rate 

funding, but the total must not exceed 7 % 

of the estimated total eligible direct costs. 

Indirect costs are eligible provided that 

they do not include costs assigned to 

another budget heading in the standard 

grant contract. The lead applicant may be 

asked to justify the percentage requested 

before the grant contract is signed. 

However, once the flat rate has been fixed 

in the Special Conditions of the grant 

contract, no supporting documents need to 

be provided.” Please, bear in mind that 

indirect costs should be planned depending 

on the allocation of work between the 
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applicant and co-applicant. 

3. Which supporting documents should be 

submitted for justification of indirect 

costs? 

During the contracting phase a lead 

applicant may be asked for a justification, 

but during implementation the indirect costs 

are not checked as in line with the Section 

2.1.5 of the GfA “Indirect costs are eligible 

provided that they do not include costs 

assigned to another budget heading in the 

standard grant contract. The lead applicant 

may be asked to justify the percentage 

requested before the grant contract is 

signed. However, once the flat rate has 

been fixed in the Special Conditions of the 

grant contract, no supporting documents 

need to be provided.” 

4.  Can the activists of the Office for Youth 

who are not engaged by labour contracts 

(“ugovor o radu”) be engaged and paid by 

a project, and if they can,   in which 

amount and which rule should be 

respected? 

 

The rules of relevant national legislation 

should be respected as well as rules related 

to grant contracts implementation in the 

context of External Actions. Please, also 

consult the relevant provisions related to 

“in/house consultancy” on the following 

link:  

A Users' Guide 

http://ec.europa.eu/europeaid/companion/do

cument.do?nodeNumber=19&locale=en 

 

Please, assure the difference between 

Consultants (v. Employees) and specific 

case: "in-house consultants". 

 

“As a general rule, tasks performed by 

consultants, experts and/or other service 

providers (e.g. accountants, lawyers, 

translators, external IT staff, etc…) are to 

be considered as resulting from 

implementation contracts (Article 10). 

Consequently, Beneficiaries must award 

these contracts in accordance with Annex 

IV.These costs are thus not considered as 

human resources (budget heading 1) but as 

other costs/services (notably budget 

heading 5 or 6)” 

Specific case: "in-house consultants": 

In house/”intra muros” consultants are 

natural persons working on the basis of a 

service contract as opposed to employees 

hired on the basis of a labour contract. 

They join a Beneficiary's project team and 

deliver 'external services'. The costs arising 

from these in-house consultants are in 

principle to be considered as costs relevant 

to implementing contracts. 

http://ec.europa.eu/europeaid/companion/document.do?nodeNumber=19&locale=en
http://ec.europa.eu/europeaid/companion/document.do?nodeNumber=19&locale=en
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However, as an exception to the rule, these 

costs may be considered as personnel costs 

regardless of whether the consultants are 

self-employed or employed by a third party, 

if the following cumulative conditions are 

fulfilled” The  requested conditions have 

been listed under the following link: 

  

http://ec.europa.eu/europeaid/companion/do

cument.do?nodeNumber=19.3.1.2 

 

Concerning estimation of budget costs, “it 

is in the applicants' interest to provide a 

realistic and cost-effective budget as 

defined in the GfA, under section 2.1.5. 

This section also indicates that:  “The 

amounts or rates have to be based on 

estimates using objective data such as 

statistical data or any other objective 

means or with reference to certified or 

auditable historical data of the applicants 

or the affiliated entity (ies). The methods 

used to determine the amounts or rates of 

unit costs, lump sums or flat-rates must 

comply with the criteria established in 

Annex K, and especially ensure that the 

costs correspond fairly to the actual costs 

incurred by the beneficiary (ies) and 

affiliated entity (ies)” 

5. Can practitioners be paid travel costs and 

daily allowance during practice? 

 

The rules of relevant national legislation the 

(Law on Volunteering (Official Gazette No. 

36/2010), in particular Article 10 of this 

Law) should be respected as well as rules 

related to grant contracts implementation in 

the context of External Actions. Please, also 

consult the relevant provisions related to 

14.1. Eligible costs are actual costs incurred 

by the Beneficiary(ies), under  

http://ec.europa.eu/europeaid/companion/do

cument.do?nodeNumber=19.3.1.1 

“Eligible costs are actual costs incurred by 

the Beneficiaries which meet all the 

eligibility criteria at the same time, and do 

not fall under the category of ineligible 

costs in Article 14.9. Furthermore, they 

must be in line with the specifications 

included in the call for proposals, which 

may provide for specific instructions and/or 

limitations to the general rules set in the 

General Conditions (if appropriate, specific 

clauses will also be included in the Special 

Conditions). 

http://ec.europa.eu/europeaid/companion/document.do?nodeNumber=19.3.1.2
http://ec.europa.eu/europeaid/companion/document.do?nodeNumber=19.3.1.2
http://ec.europa.eu/europeaid/companion/document.do?nodeNumber=19.3.1.1
http://ec.europa.eu/europeaid/companion/document.do?nodeNumber=19.3.1.1
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Costs have to be related to and generated 

by activities carried out within the 

implementation period of the Action (as 

defined in Article 2 of the Special 

Conditions) and in accordance with the 

Contract. 

To be considered eligible, costs must be 

actually incurred by the Beneficiaries, and 

must have generated a debt to be paid 

directly by an entity which is party to the 

Contract with the Contracting Authority 

(i.e. the Coordinator or a co-Beneficiary). 

Costs incurred by affiliated entities which 

are identified in the Special Conditions will 

also be accepted as eligible. In this case, 

the affiliated entities concerned have to 

abide by the same rules applicable to the 

Beneficiaries under the Contract with 

regard to the eligibility of costs and the 

rights of checks and audit by the 

Commission, OLAF and the Court of 

Auditors.” 

6. Is it necessary that associations which 

apply possess experience as an 

organization or is it sufficient that persons 

engaged in these associations have 

necessary experience in project 

implementation?  

 

According to the GfA, Article 2.2.4. 

Further information about concept notes 

“To ensure equal treatment of applicants, 

the contracting authority cannot give a 

prior opinion on the eligibility of lead 

applicants, co-applicants, affiliated 

entity(ies), an action or specific activities.” 

Also, please bear in mind that instructions 

related to experience of a lead applicant, co-

applicant(s) and affiliated entity(ies) (if 

applicable)  under section 2.2, 2.3 and 2.4 

of the Application Form, part B, should be 

followed  

7.  

What is your standpoint on the "small-

scale investments" (for example: small 

scale reconstruction works - painting 

walls, smoothing walls, reconstruction of 

sanitary nodes, etc.) as well as supply of 

furniture and specialized equipment for 

the implementation of educational 

activities?  

  The section 2.1.4. of the GfA, refers to  

types of actions, which may be financed 

under this call which includes as well under 

the  Lot 2 – Active inclusion, the following  

action: 

“Architectural adjustment of workplace 

(small scale reconstruction works) for 

persons with disabilities (removal of 

architectural barriers, etc.); technical 

adjustment of work conditions (insurance of 

technical equipment which facilitates 

implementation of tasks in line to type and 

degree of disability).” Following that,   

please bear in mind that the following types 

of actions for this Call for Proposals are 

ineligible: 

 “actions concerned only or mainly 
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focusing on infrastructure investments 

and/or the procurement of equipment. 

These activities can only be funded if they 

form part of a wider project;” 

8. Considering types of activities listed in the 

Call for Proposals 

(EuropeAid/159572/ID/ACT/RS), please 

be kind to clarify whether the procurement 

of equipment and renting of work space 

within innovative start-up support (as a 

part of a wider project) would be 

considered as eligible costs. 

Please bear in mind that the following types 

of actions for this Call for Proposals are 

ineligible, if: 

 

“actions concerned only or mainly focusing 

on infrastructure investments and/or the 

procurement of equipment. These activities 

can only be funded if they form part of a 

wider project;” 

9. Could you pls clarify whether Public 

Universities are eligible 

coordinators/applicants?  

Eligibility criteria for Applicants are 

presented in the Guidelines for Applicants, 

Article 2.1.1. 

According to the GfA, Article 2.2.4. 

Further information about concept notes 

“To ensure equal treatment of applicants, 

the contracting authority cannot give a prior 

opinion on the eligibility of lead applicants, 

co-applicants, affiliated entity(ies), and 

action or specific activities.” 

10. Are the three elements of Active Inclusion 

(adequate income support, inclusive 

labour markets and access to quality 

services) all mandatory and necessary 

elements of Active Inclusion as a multi-

model approach? Our project proposal 

leans towards activities belonging to 

inclusive labour markets and access to 

quality services measures, so the question 

is whether all three types of measures are 

mandatory?  

 

No, there is no need to address all three 

elements of Active Inclusion by one project 

proposal.  

As it is stated in Guidelines for Applicants, 

Article 1.1.3.  “Active inclusion is not a 

single-model approach. Each EU Member 

State defines the level of adequate income 

support and the policy mix best adapted to 

the needs identified at local, regional and 

national level.” 

11. Specifically, what is considered under 

adequate income support? We have 

understood this as either support 

(information provisioning and ease of 

access) for claiming welfare benefits 

under national law in force OR allowances 

for the beneficiaries paid from the project 

budget for the duration of relevant project 

activities. There might be a third 

interpretation of which we are unaware. 

Under the Adequate Income Support 

(Article 1.1.3.) is considered the following: 

“Adequate income support (i.e. welfare 

benefits to ensure people can live 

adequately while they are not working 

together with help to get a job). This could 

be by linking out-of-work and in-work 

benefits, and by helping people to access 

the benefits they are entitled to.” 

12. As regards a number of applications and 

grants per applicants, we would like to 

clarify whether the lead applicant may be 

awarded two grants under this Call for 

Proposals: one as the lead applicant 

(Coordinator) and the second one as a co-

applicant (beneficiary).  

The GfA under the paragraph Number of 

applications and grants per applicants / 

affiliated entities, states the following: 

“The lead applicant may not be awarded 

more than (one) 1 grant under this Call for 

Proposals. 

The lead applicant may be a co-applicant or 
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 an affiliated entity in another application at 

the same time. 

A co-applicant/affiliated entity may not be 

awarded more than two (2) grants under 

this Call for Proposals.” 

Consequently, one entity may be awarded 1 

grant as Lead Applicant, and not more than 

2 grants as co-applicant/affiliated entity. 

  


