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Republic of Serbia 

MINISTRY OF FINANCE 

Department for Contracting and Financing of EU Funded Programmes (CFCU) 

 

Belgrade, 4 June 2020 

 

CONTRACTING AUTHORITY’S CLARIFICATIONS No. 3 

1st Call for proposals:  Cross-border Programme Serbia – North Macedonia 2016-2020 under the 

Instrument of Pre-accession Assistance (IPA II), allocations 2016 and 2017 

 

EuropeAid/165171/ID/MULTI 

 

No. Question Answer 

1. We, the main applicant Municipality of A, 

Macedonia together with our partner 

Municipality of B, Serbia, are encouraged to 

submit full application on the IPA Cross Border 

Europe Aid /165171/ID/Multy programme.   

Namely, in our concept note under activity 2 it 

is planned  construction  of Tourist Cottages on 

both sides of the border, in location A and in 

location B  - activity 2 ( construction of tourism 

cottages 180 days.) Please see concept note 

attached to this email.  

In the period from submission of  the concept 

note till today the partner, municipality B, has 

already built premises with the local funds and 

funds from the central government, and they do 

not need to build a new tourism cottage since 

there is a such a venue currently constructing. 

Tring to be rational in terms of budget and 

activities we have the following questions:  

1.      Is it possible to avoid construction of 

tourism cottage in location B, in the full 

application even though it was planned in the 

concept note? Is this tolerable by the 

Delegation/ evaluation board? 

2.       Is it possible to allocate part of those 

budget planned for construction of the tourism 

cottage in location B for the other activities 

planned, for instance, for construction of the 

biking and hiking trails and their promotion? 

 

In line with the GfA, Section 2.2.8 Full application 

Further information on concept notes “To ensure 

equal treatment of applicants, the contracting 

authority cannot give a prior opinion on the 

eligibility of lead applicants, co-applicants, 

affiliated entity(ies), or an action”. 

 

In addition please refer to GfA, Section 2.2.1, 

paragraph 2: “The elements outlined in the concept 

note may not be modified in the full application. The 

EU contribution may not vary from the initial 

estimate by more than 20%. Lead applicants are free 

to adapt the percentage of co-financing required 

within the minimum and maximum amount and 

percentages of co-financing, as laid down in these 

guidelines in Section 1.3. The lead applicant may 

replace a co-applicant or an affiliated entity only in 

dully justified cases (e.g. bankruptcy of initial co-

applicant or affiliated entity). In this case the new 

co-applicant/affiliated entity must be of a similar 

nature as the initial one. The lead applicant may 

adjust the duration of the action if unforeseen 

circumstances outside the scope of the applicants 

have taken place following the submission of the 

concept note and require such adaptation (risk of 

action not being carried out). In such cases the 
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Please let us know if these changes are allowed 

and do we need to write down a special 

explanation regarding the same in the full 

application or as an annex? Or it is enough to 

just mention this change?  

Finally, what is the procedure regarding this 

change that we should follow? Please advise me 

know how to proceed further? 

 

 

duration must remain within the limits imposed by 

the guidelines for applicants. An 

explanation/justification of the relevant 

replacement/adjustment shall be included in an 

accompanying letter or email. 

 

Own contributions by the applicants can be replaced 

by other donors’ contributions at any time”  

 

Also, please refer to GfA section 2.2.5: 

“Lead applicants invited to submit a full application 

following pre-selection of their concept note must do 

so using Part B of the grant application form annexed 

to these guidelines (Annex A). Lead applicants 

should then keep strictly to the format of the grant 

application form and fill in the paragraphs and pages 

in order. 

The elements outlined in the concept note cannot be 

modified by the led applicant in the full application. 

The EU contributions may not vary from the initial 

estimate by more than 20% although lead applicants 

are free to adapt the percentage of co-financing 

required within minimum and maximum amount and 

percentage of co-financing, as laid down in these 

guidelines under Section 1.3 The Lead applicant may 

replace a co-applicant or an affiliated entity only in 

dully justified cases (e.g. bankruptcy of initial co-

applicant or affiliated entity). In this case the new co-

applicant/affiliated entity must be of a similar nature 

as the initial one. The lead applicant may adjust the 

duration of the action if unforeseen circumstances 

outside the scope of the applicants have taken place 

following the submission of the concept note and 

require such adaptation (risk of action not being 

carried out). In such cases the duration must remain 

within the limits imposed by the guidelines for 

applicants. An explanation/justification of the 

relevant replacement/adjustment shall be included in 

an accompanying letter or email. 

Lead applicants must submit their full applications in 

the same language as their concept note. 

Please complete the full application form carefully 

and as clearly as possible so that it can be assessed 

properly.  

Any error related to the points listed in the checklist 

(Part B, Section 7 of the grant application form) or 

any major inconsistency in the full application (e.g. 

if the amounts in the budget worksheets are 

inconsistent) may lead to the rejection of the 

application. 
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Clarifications will only be requested when 

information provided is unclear and thus prevents the 

contracting authority from conducting an objective 

assessment. 

Hand-written applications will not be accepted. 

Please note that only the full application form and the 

published annexes which have to be filled in (budget, 

logical framework) will be transmitted to the 

evaluators (and assessors, if used). It is therefore of 

utmost importance that these documents contain 

ALL the relevant information concerning the action. 

 

Within the full application the lead applicant also 

has to submit completed organization data forms 

(Annex F) for the lead applicant, each co-

applicant and each affiliated entity. 

No additional annexes should be sent." 

 

In addition please refer to the instruction contained in 

Annex A to “Describe/highlight eventual changes of 

the information provided in the concept note.” 

2.  By a document No. 48-00-00046/2019-28 from 

Ministry of finance of RS, I was informed that 

the Concept note of the Project we intend to 

apply was pre-selected by the Evaluation 

committee. 

 

Before preparing the final Budget plan, I have 

question regard to the procedure of pre-

financing. Namely, the Institution which 

supposed to be the lead applicant (Institution A) 

has no financial capacities to pre-finance the 

majority of the Project costs and wait for final 

payment by contracting authority after reports.   

 

According to 'Grant contract'' (Annex G_1) 

there are an options which can be acceptable for 

the Faculty management, just as: 

Article 4.2. [Option 2 only.] 

[Note that the forecast instalments should be 

indicated as one global amount and not broken 

down per payment. The actual instalments will 

be based on the updated forecast for the next 

reporting period. The total sum of pre-financing 

payments may not exceed 90 % of the amount 

referred to in Article 3.2 of the special 

conditions, excluding not authorised 

contingencies.] The text is referenced to Article 

15 of Annex II (General conditions). 

For the payment procedures, please refer to the 

Article 15.1. of Annex G_2 General Conditions: 

 

“Option 1: Actions with an implementation period 

of 12 months or less or grant of EUR 100 000 or less 

i) an initial pre-financing payment of 80 

% of the maximum amount referred to 

in Article 3.2 of the special conditions 

(excluding contingencies); …” 

 

“…Option 2: Actions with an implementation 

period of more than 12 months and grant of more 

than EUR 100 000 

(i) an initial pre-financing payment of 100 

% of the part of the estimated budget 

financed by the contracting authority 

for the first reporting period 

(excluding contingencies). The part of 

the budget financed by the contracting 

authority is calculated by applying the 

percentage set out in Article 3.2 of the 

special conditions;…” 

 

In addition, Special Conditions Article 4.2 provides 

the following note: 

“[Option 2 only.]  

[Note that the forecast instalments should be 
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So, my question is ''Is there any possibilities for 

the Project to be pre-financed with 90 % (or 

more) of the amount referred to in Article 

3.2 of the special conditions, and if yes, by 

which procedure.'' If this is possible, I can 

explain to the management of Institution A to 

support the Application and, possibly the 

realization of the Project.  

indicated as one global amount and not broken down 

per payment. The actual instalments will be based 

on the updated forecast for the next reporting period. 

The total sum of pre-financing payments may not 

exceed 90 % of the amount referred to in Article 

3.2 of the special conditions, excluding not 

authorized contingencies.]” 

 

Please note that the pre-financing is paid by 

Contracting Authority, and not by the 

Applicant/Beneficiary, in the amount and percentage 

defined in the Special Conditions Article 3.  

3. Regarding the content of the Full Application, 

please clarify the following issue concerning the 

Annex F: 

 

- Since the Annex F is obligatory to be 

submitted (as stated in the Guidelines, section 

2.25, page 45), but all partners involved in the 

project proposal are already registered in Pador, 

do we still need to submit such completed 

organization data forms? 

 

 

According to the GfA, Section 2.2 How to apply and 

procedures to follow, “Information in PADOR will 

not be drawn upon in the present call”. 

 

GfA, Section 2.2.5 Full applications clearly states: 

“With the full application the lead applicant also has 

to submit completed organization data forms (Annex 

F) for the lead applicant, each co applicant and each 

affiliated entity.” 

 

 

 


