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Republic of Serbia 

MINISTRY OF FINANCE 

Department for Contracting and Financing of EU Funded Programmes (CFCU) 

 

Belgrade, 16 December 2019 

 

CONTRACTING AUTHORITY’S CLARIFICATIONS No. 1 

2nd Call for proposals:  Cross-border Programme Serbia – Montenegro 2014-2020 under the 

Instrument of Pre-accession Assistance (IPA II), allocations 2016, 2017 and 2018 

 

EuropeAid/165238/IH/ACT/MULTI 

 

No. Question Answer 

1. In accordance with Guidelines for 

Applicants (Ref. 

EuropeAid/165238/IH/ACT/Multi) please 

clarify the following:  

In section 2.1. Eligibility criteria subsection 

2.1.1. Eligibility of applicants under the 

specific objective 3.1. Improving capacities 

for exploiting tourism potentials of the 

programme area is stated that eligible lead 

applicant and co-applicant(s) are: 

Educational and research institutions and 

organizations.  

 

Please clarify which types of 

institutions/organizations fall under this 

category? 

In line with the Guidelines for Applicants, Article 

3.2.4.  Further information about the applications, in 

order to ensure equal treatment of applicants, the 

contracting authority cannot give a prior opinion on 

the eligibility of lead applicants, co-applicants, 

affiliated entity (ies), an action or specific activities. 

 

Please see the following information under the 

Section 3.1.1 of the GfA: 

‘’ Lead applicant 

(1) In order to be eligible for a grant, the lead 

applicant MUST: 

- be a legal person, and  

- be non-profit-making, and 

- be established in1 either the Republic of Serbia or 

Montenegro, and 

- be directly responsible for the preparation and 

management of the action with the co-applicant(s) 

and affiliated entity(ies), not acting as an 

intermediary, and 

- be a specific type of institution or organisation such 

as:  

 

 

                                                           
1
  To be determined on the basis of the organisation’s statutes, which should demonstrate that it has been established 

by an instrument governed by the national law of the country concerned and that its head office is located in an eligible 

country. In this respect, any legal entity whose statutes have been established in another country cannot be considered 

an eligible local organisation, even if the statutes are registered locally or a ‘Memorandum of Understanding’ has been 

concluded. 
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Under the specific objective 3.1 ‘Improving 

capacities for exploiting tourism potentials of the 

programme area; 

- Tourism and related clusters 

- Tourism organisations at 

national/regional/local levels 

- National/nature park organisations 

- Educational and research institutions and 

organisations 

- Civil society organisations/NGOs 

- National, local and regional authorities 

- Local and regional development agencies 

- Associations of producers and tourism 

providers 

- Cultural institutions 

- Chambers 

 

2.  We have two questions related to the Call for 

proposals with the Reference: 

EuropeAid/165238/IH/ACT/Multi, published 

within the CBC Programme Serbia-Montenegro 

2014-2020, as follows:  

 

a) The first question is related to budgeting of 

the costs within the budget category/budget 

heading 4 – Local office. Namely, we would 

like to know if it is possible to budget certain 

costs within this heading for the use of the 

existing infrastructure in the target area – our 

existing office, part of which would be used for 

the implementation of the proposed action.   

 

b) The second question is: Is it possible to 

implement certain activities outside the 

programme area, but which would have as 

target groups and final beneficiaries the 

population of the programme area? This is 

related to the need of some representatives of 

the target groups from the programme area for 

specific trainings/education programmes which 

are organized in the relevant institutions outside 

the programme area. 

a) Please refer to Annex II, General Conditions, 

Article14.2 – Eligible Direct Costs: 

d) depreciation, rental or leasing costs for equipment 

(new or used) and supplies specifically dedicated to 

the purposes of the action; 

e) rental costs related to project office, when a 

project office is foreseen, duly justified and 

described in the description of the action and in the 

special conditions; 

NB: Where the beneficiaries' own equipment (proof 

of property and payment may be requested) is 

provided for an action, the running costs may be 

charged as direct costs, but the cost of use is 

normally considered to be covered within indirect 

costs. The cost of use (in the form of depreciation) 

can be accepted by the contracting authority as direct 

cost, when at least these basic conditions have been 

considered: 

- It is so accepted by the contracting authority 

because justified by the concrete situation and type 

of equipment. 

- No transfer to the final beneficiaries, local 

beneficiaries or local affiliated entities at the end of 

the action is foreseen: the equipment is not necessary 

for the sustainability of the action or the transfer will 

not be possible. 
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- Such use is more effective than the rental or 

purchase of new equipment. 

- The costs are not higher than the corresponding 

costs on the local market. 

- The equipment is in good condition and suitable for 

the proper implementation of the action. 

- It does not imply double-financing or profit for the 

beneficiary (the equipment must not have been paid 

entirely by the EU in a previous project or by any 

other donor. Depreciation is never eligible when the 

equipment is a contribution in kind). 

- The value of the equipment must have a price-tag 

entered in the beneficiary's accounting system. 

- The costs pass the test for direct eligible costs (with 

special attention to the direct link with the 

implementation of the action), except for the specific 

procurement rules of Annex IV. 

Only the portion of the equipment's depreciation, 

rental or lease costs corresponding to the 

implementation period and the rate of actual use for 

the purposes of the action may be taken into account. 

Only the costs relating to the unexpired 

depreciation period and to the implementation 

period of the action can be charged. Once fully 

depreciated, no costs can be charged or reimbursed, 

other than running costs. 

b)Please see the following information under the 

Section 3.1.4 of the GfA:  

 

Types of action 

Actions selected under this cross-border cooperation 

programme shall deliver clear cross-border impacts 

and benefits, that is, they MUST: 

 

– take place in the specific programme area of 

the Republic of Serbia and Montenegro; 

– have cross-border impacts and benefits in parts 

of the programme area of the Republic of Serbia 

and Montenegro; 

– foresee cooperation of the cross-border 

applicant and co-applicant(s) in both: 
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joint development: applicant and co-applicant(s) 

cooperate in designing the action, filling in a joint 

application form and drawing up their respective 

budget;  

joint implementation: grant beneficiaries coordinate, 

in the frame of the operation, their activities across 

the border, and carry out most of the project activities 

together and not as independent, unrelated, 

mechanically reproduced and country-bound 

initiatives; 

joint staffing: staff on both sides of the border act as 

one project team (e.g. some staffers carry out their 

duties for all entities in the partnership: procurement, 

financial management, overall coordination, training 

planning, etc.) 

Location 

Actions or operations must have as final beneficiaries 

the population of the programme area. They must 

take place in one or more of the following territorial 

units: 

In the Republic of 

Serbia

  

In Montenegro  

 Zlatiborski District: 

 Nova Varoš 

 Priboj 

 Prijepolje 

 Sjenica 

 Moravički District: 

 Ivanjica 

 Raški District: 

 Kraljevo 

 Novi Pazar 

 Raška 

 Tutin 

 Vrnjačka 

Banja 

 Andrijevica 

 Berane 

 Bijelo Polje 

 Gusinje  

 Kolašin 

 Mojkovac  

 Nikšić 

 Petnjica 

 Plav 

 Pljevlja 

 Plužine  

 Rožaje 

 Šavnik 

 Žabljak 
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3.   
On behalf of the Sindikat zaposlenih u 

zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije we would 

like to kindly ask you following questions 

regarding financial capacities:  

a) What the ratio between the total assets in the 

single applicants' balance sheet and the total 

cost of the action of the project, would be 

considered strong?  In the case of consortia, 

what would be the formula?  

b)  In case of pre-financing guarantee, will 

the Contracting Authority ask for bank 

guarantee for total amount of the grant or for 

the pre-financing instalment? And what 

percentage of the total grant would it be? 

  

 

 

 

 

 

a) Please note that the Contracting Authority cannot 

give prior opinion on assessment of the 

Applications, including the capacity of the 

Applicants. 

 

 

b) As defined in template of Special conditions “if a 

financial guarantee is requested:  The first instalment 

of pre-financing shall be accompanied by a financial 

guarantee amounting to EUR <amount, usually the 

amount of the first pre-financing payment>”. 

Amount of pre-financing is defined by ARTICLE 

15.8 of General Conditions  

4. I have two questions regarding 2nd Call for 

Proposals Cross-border Programme Serbia-

Montenegro 2014-2020 (IPA II). 

 

Is it acceptable under this Call to have the Lead 

applicant in Belgrade, Serbia, more precisely 

Brunch Union Administration Independence, 

situated in Belgrade, Serbia, and two co-

applicants from the eligible cross border area, 

one in Novi Pazar and other in Berane?  

The firist one is Trade Union independence – 

Body of the municipal administration Novi 

Pazar, which is situated in Novi Pazar and, 

second one is a New Union – administration of 

Berane based in Berane? 

 
 

 

 

In line with the Guidelines for Applicants, Article 

3.2.4. Further information about the applications, in 

order to ensure equal treatment of applicants, the 

contracting authority cannot give a prior opinion on 

the eligibility of lead applicants, co-applicants, 

affiliated entity(ies), an action or specific activities. 

 

Please see the relevant information under the Section 

3.1.1 of the GfA (page 10) 

“Lead applicant ...the lead applicant must be 

established in either Serbia or Montenegro.  

 

The lead applicant must act with at least one co-

applicant as specified hereafter: 

 

If the lead applicant is established in the Republic of 

Serbia, at least one co-applicant must be established 

in Montenegro, and vice versa.  

 

At least one legal entity in the partnership (being the 

lead applicant or the co-applicant) must be 

effectively established or have an office in the 

programme eligible area of each participating 

country. 
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The maximum number of co-applicants that could be 

involved in the action is 3. However, CBC partners 

must carefully bear in mind the most appropriate 

conditions to ensure an intra-project efficient 

coordination when deciding on this. The number of 

partners and the composition of the partnership 

should be coherent with the envisaged objectives and 

activities of the action.’’ 

 

 

5. In line with ongoing 2nd Call for Proposals 

Cross-border Programme Serbia  Montenegro 

2014-2020 under the Instrument of Pre-

accession Assistance (IPA II) we would kindly 

ask for further clarification: 

  

 

In the Guidelines for grant applicants for 2nd 

call on the page 22 is stated that type of action 

is ineligible: actions aimed at the upgrading of 

infrastructure and equipment in privately owned 

facilities. 

  

In this context if the project is linked with Result 

3.1.1.: Joint tourist products enhanced and/or  

Result 3.1.2.: Complementary products and 

services developed and one of the activity is 

purchase of equipment for the purpose of the 

improving farm tourism and services in private 

husbandry /farmhouse is this eligible to be 

finance . For example value of this kind supply 

is cca 2 000 eur per end recipient .  

 

 

 

Additionally, in case the Municipality is co 

applicant and have intention to organize some 

fairs in city square is it eligible to purchase 

equipment (value of supply 3 000 eur) under 

this call for proposal. In case this is eligible 

please inform us is there any maximum 

percentage for purchase of the equipment 

compared to the  total value of the project . 

 

 In line with Article 3.2.4. Further information about 

the applications of the published GfA, in order to 

ensure equal treatment of all applicants, Contracting 

Authority cannot give a prior opinion on the 

eligibility of applicants, affiliated entity(ies), an 

action or specific activities. 

 

Please see the following information under the 

Section 3.1.4 of the GfA (pages 22-23). 

 

Moreover, please refer to the Section regarding 

Financial support to the third parties (page 24 of the 

published GfA): “Applicants may not propose 

financial support to third parties. In other words, sub-

granting is not allowed under this Call for Proposals.” 

 

In order fulfil all requirements set under this CfP, you 

must satisfy all eligibility criteria set in the Article 

3.1. of the GfA:  

- Eligibility of the applicants - this refers to the 

applicants' legal and administrative status, see in 

particular section 3.1.1. of the GfA 

- Eligibility of the action - see in particular 

section 3.1.4. of the GfA 

- Eligibility of costs - see in particular section 

3.1.5. of the GfA 

 

In Annex B - Budget a narrative clarification must be 

provided for each budget item demonstrating the 

necessity of the costs and how they relate to the 

action (e.g. through references to the activities and/or 

results in the Description of the Action) and, 

In Annex C - The Logical framework (log frame) 

matrix the overview of the objectives must be 

presented, activities and resources of the project.  

6. We have a question related to the Call for 

proposals with the Reference: 

EuropeAid/165238/IH/ACT/Multi, published 

Please see the following information under the 

Section 3.1.5 of the GfA:  

 

Eligible direct costs 
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within the CBC Programme Serbia-Montenegro 

2014-2020, as follows:  

Could you please answer if it is possible for a 

public institution to hire a person outside their 

institution to work on the project and to be paid 

from the project budget, within the Budget 

Heading 1 - Human Resources. Please note that 

we are not speaking about the salary which will 

be counted in the co-financing that is necessary 

to provide, but about the amount in addition to 

the co-financing. 

To be eligible under this call for proposals, costs must 

comply with the provisions of Article 14 of the 

general conditions to the standard grant contract (see 

Annex G of the guidelines). 

 

Salary costs of the personnel of national, regional or 

local administrations, as well as those of other 

publicly owned or controlled institutions or 

enterprises, may be eligible to the extent that they 

relate to the cost of activities which the relevant 

public authority would not carry out if the action or 

operation were not undertaken. 

 

The personnel shall not receive for the engagement 

in the project activities any other remuneration than 

their standard, regular salaries in their respective 

institutions. 

 

The total sum of the salaries of personnel shall not 

exceed the amount of co-financing provided by the 

applicant, co-applicant(s) and affiliated entity(ies). 

 

Please note that this does not apply to professional 

staff recruited by the national, regional or local 

administrations, as well as other publicly owned or 

controlled institutions or enterprises, for the sole 

purpose of managing this project resulting from the 

grant award.  

 

Please also note that in-house operational capacities 

will be assessed and accordingly most of the work 

should be carried by the applicants’ staff what should 

enforce internal capacities of the applicants 

The total costs for Human Resources (Budget 

Heading 1) and Local Office (Budget Heading 4) 

must not exceed the 30% of the total eligible costs. 

 

 

 

 


