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No.                  Question Answer 

 

1. Poštovani, 

Na PADOR registraciji postoji opcija Public 

Law body i Private and public law body. Koju 

od te dve biramo kao privatni univerzitet? 

Lako prilazemo LEF tj koji od 2 moguca 

prilazemo? 

Takodje, da se tretiramo kao profitna ili 

neprofitna ustanova? 

Pretpostavljamo da PADOR mora biti i skladu 

sa dokumentacijom koju prilazemo prilikom 

predaje projekta, da ne bismo dosli u 

eliminatornu situaciju. 

 

Unofficial translation 

Dear, 

In the process of registration in PADOR there 

are options- Public Law body and Private and 

public law body. Which one do we choose for 

the private university? How do we submit 

LEF, i.e. which of the 2 possible LEFs do we 

submit? 

Also, should we be treated as profit or non-

profit institution? 

According to the Guidelines for applicants, Section 

2.2 HOW TO APPLY AND THE PROCEDURES TO 

FOLLOW, “information in PADOR will not be 

drawn upon in the present call”. 

 

Further, in line with the Annex D: Legal entity form 

(Annex 5.2) of the Guidelines for applicants: 

  

“1. Public law body WITH LEGAL 

PERSONALITY, meaning a public entity being 

able to represent itself and act in its own name, 

i.e. being capable of suing or being sued, acquiring 

and disposing of property, entering into contracts. 

This legal status is confirmed by the official legal 

act establishing the entity (a law, a decree, etc.).” 

 

Regarding the eligibility of the applicants, please 

refer to Guidelines for applicants Article 2.1.1. 

Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and co-

applicant(s)) 

 

“Lead applicant: 

 (1) In order to be eligible for a grant, the lead 

applicant must: 
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We assume that information in PADOR has to 

be in line with the documentation that we 

submit with the project proposal, so as not to 

be in the eliminatory situation. 

• be a legal person, and  

• be non-profit-making, and 

• be effectively established in3  either Republic 

of Serbia or Republic of North Macedonia, and 

• be directly responsible for the preparation 

and management of the action with the co-

applicant(s) and affiliated entity(ies), not acting as 

an intermediary, …” … 

 

Guidelines for applicants Article 2.2.1 Application 

forms state that: 

“Please note that the following documents should be 

submitted together with the Organization data form 

and the application form: 

1. The statutes or articles of association of the 

lead applicant, (if any) of each co-applicant and (if 

any) of each affiliated entity. Where the contracting 

authority has recognised the lead applicant’s, or the 

co-applicant(s)’s, or their affiliated entity(ies)’s 

eligibility for another call for proposals under the 

same budget line within 2 years before the deadline 

for receipt of applications, it should be submitted, 

instead of the statutes or articles of association, a 

copy of the document proving their eligibility in a 

former call (e.g. a copy of the special conditions of 

a grant contract received during the reference 

period), unless a change in legal status has occurred 

in the meantime.  This obligation does not apply to 

international organisations which have signed a 

framework agreement with the European 

Commission.” 

2.  Pishem Vi u ime Grad Skopje u vezi povik: 

Cross-Border Cooperation Programme Serbia 

- North Macedonia. 

Imam dilema dali sam Grad moze da se javi 

na povik, odnosno dali e eligible instucija ili 

ne? 

Pitam zaradi to shto vo sekcija: “Location as 

final beneficiaries the population of the 

programme are in the Republic of North 

Macedonia” nije bash najjasnie. 

Macedonia (MK): North – East region: 

municipalities of Kratovo, Lipkovo, 

Kumanovo, Staro Nagoričane, Rankovce and 

Kriva Palanka. 

Skopje region: municipalities of Aračinovo, 

Čučer Sandevo, Ilinden, Petrovec, Sopište, 

Please refer to Guidelines for applicants Article 

2.1.1. Eligibility of applicants (i.e. lead applicant 

and co-applicant(s)) 
 

“Lead applicant: 

 (1) In order to be eligible for a grant, the lead 

applicant must: 

• be a legal person, and  

• be non-profit-making, and 

• be effectively established in3  either 

Republic of Serbia or Republic of North 

Macedonia, and 

• be directly responsible for the preparation 

and management of the action with the co-

applicant(s) and affiliated entity(ies), not acting as 

an intermediary, …” … 
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Studeničani, Zelenikovo, and municipalities 

of Butel, Gjorče Petrov and Saraj of the City 

of Skopje. 

 

Unofficial translation 

I’m writing you on behalf of the city of Skopje 

regarding the Call: Cross-Border 

Cooperation Programme Serbia - North 

Macedonia. 

I have a dilemma whether city itself can apply 

for the Call, meaning if it’s an eligible 

institution or not? 

I’m asking because in the section “Location 

as final beneficiaries the population of the 

programme are in the Republic of North 

Macedonia” its not clear enough. 

Macedonia (MK): North – East region: 

municipalities of Kratovo, Lipkovo, 

Kumanovo, Staro Nagoričane, Rankovce and 

Kriva Palanka. 

Skopje region: municipalities of Aračinovo, 

Čučer Sandevo, Ilinden, Petrovec, Sopište, 

Studeničani, Zelenikovo, and municipalities of 

Butel, Gjorče Petrov and Saraj of the City of 

Skopje. 

 

Guidelines for applicants footnote 3: To be 

determined on the basis of the organisation’s 

statutes, which should demonstrate that it has been 

established by an instrument governed by the 

national law of the country concerned and that its 

head office is located in an eligible country. The 

effective establishment of applicants should be 

proved not only with the statutes but with the 

registration certificate. In this respect, any legal 

entity whose statutes have been established in 

another country cannot be considered an eligible 

local organisation, even if the statutes are registered 

locally or a ‘Memorandum of Understanding’ has 

been concluded. 

 

“Co-applicant(s) 

The lead applicant must act with at least one co-

applicant as specified hereafter. 

If the lead applicant is established in Republic of 

Serbia at least one co-applicant must be established 

in Republic of North Macedonia and vice versa.  

At least two legal entities in the partnership, one 

per participating country, being the lead applicant 

or the co-applicant, must be effectively established 

or have an office in the programme eligible area”. 

 

Also, please refer to Guidelines for applicants 

Article 2.1.4. Eligible actions: actions for which 

an application may be made, section – locations. 

 

Location 

Actions or operations must have as final 

beneficiaries the population of the programme area. 

They must take place in one or more of the following 

territorial units: 

 

In the Republic of Serbia: 

 

• Jablanica district: City of Leskovac and 

municipalities of Bojnik, Lebane, Medveđa, 

Vlasotince and Crna Trava 

• Pčinja district: City of Vranje with two city 

municipalities: Vranje and Vranjska Banja, and 

municipalities of Vladičin Han, Surdulica, 

Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac and Preševo 

 

In the Republic of North Macedonia: 
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• North – East region: municipalities of 

Kratovo, Lipkovo, Kumanovo, Staro Nagoričane, 

Rankovce and Kriva Palanka 

• Skopje region: municipalities of Aračinovo, 

Čučer Sandevo, Ilinden, Petrovec, Sopište, 

Studeničani, Zelenikovo, and municipalities of 

Butel, Gjorče Petrov and Saraj of the City of Skopje 
 

3.  Dear all, 

We are referring to the point “ineligibility 

of actions” stated on page 23. of the 

Guidelines for applicants: 

It is listed that “the following types of 

actions are ineligible: actions aimed at the 

upgrading of infrastructure and equipment 

in privately owned facilities". 

If a project targets tourism rural 

households which previously undergo 

specific capacity building and training and 

are submitting business plans which aim to 

diversify and increase the quality of their 

offer under a transparent procedure – 

which together are expected to contribute 

to overall goal of the project and the 

fulfillment of indicators- would it be 

possible to allocate equipment/direct some 

activities to them which remain under the 

ownership of the project partners? 

In line with the Guidelines for applicants, Section 

2.2.4. Further information about the applications, in 

order “to ensure equal treatment of applicants, the 

contracting authority cannot give a prior opinion on 

the eligibility of lead applicants, co-applicants, 

affiliated entity(ies), an action or specific activities.” 



 
 

EuropeAid/173818/ID/ACT/Multi   5 

 

4.  Guidelines for grant applicants 2nd Call for 

Proposals (GfA) 

According to the Section 2.1.1 Eligibility of 

applicants of the GfA: At least two legal 

entities in the partnership, one per 

participating country, being the lead applicant 

or the co-applicant, must be effectively 

established or have an office in the 

programme eligible area. 

Question 1: Does it mean that only legal 

entities (applicant or co-applicant) effectively 

established or have office in programme 

eligible area are eligible for this call for 

proposals? 

 

Annex B:  Budget 

Question 2:  Is re-granting allowed? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annex E:  Financial identification form 

Point 3 section 2.2.1. (Application forms) of 

Guidelines for grant applicant’s 2nd Call for 

Proposals: A financial identification form of 

the lead applicant conforming to the model 

attached as Annex E of these guidelines, 

certified by the bank to which the payments 

will be made. 

Question 3:  Does Financial Identification 

Form (FIF) certified by the bank is necessary 

if copy of recent bank statement is attached?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Please refer to the answer for the question 

number 2. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Please refer to Guidelines for applicants Article 

2.1.4 Eligible actions: actions for which an 

application may be made: 

 

“Financial support to third parties7   

Applicants may not propose financial support to 

third parties. In other words, sub-granting is not 

allowed under this call for proposals.” 

 

Guidelines for applicants footnote 7: 

“These third parties are neither affiliated entity(ies) 

nor associates nor contractors.” 

 

3. Please refer to the Guidelines for applicants 

Article 2.2.1 Application forms   

“Please note that the following documents should be 

submitted together with the Organization data form 

and the application form: 

… 

3. A financial identification form of the lead 

applicant (not from co-applicant(s)) 

conforming to the model attached as Annex E 

of these guidelines, certified by the bank to 

which the payments will be made. This bank 

should be located in the country where the lead 

applicant is established. If the lead applicant 

has already submitted a financial identification 

form in the past for a contract where the 

European Commission was in charge of the 

payments and intends to use the same bank 

account, a copy of the previous financial 

identification form may be provided instead.” 
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Annex G: Standard grant contract 

By signing the Application Form (Annex A), 

the applicants agree, if awarded a grant, to 

accept the contractual conditions of the 

standard grant contract (complete Annexes 

G). In order to properly undusted rights and 

obligations of applicants please clarify 

Payment procedures indicated in Article 15 

(Payment and interest on late payment) 

General Conditions as set out in Article 4 of 

the Special Conditions. 

Question 4:  We understand that "Option 2 or 

Option 3 as set out in Article 15.1 of General 

Conditions" are only relevant for this call for 

proposals and future refinements in the In 

Article 4, point 4.1 Special Conditions. Does 

we understand it correctly?  

 

 

Question 5:  Does the Contracting Authority 

provide pre-financing payments? 

 

Question 6:  What is the minimum and 

maximum pre-financing rate? 

 

Question 7:  In case of Initial pre-financing 

payment does the Contracting Authority, 

require a financial guarantee? 

 

4. All options (1, 2 and 3) described in Annex 

G_2_General Conditions Article 15.1 are applicable 

for this Call, since the initial planned duration of an 

action or operation will meet the following 

requirements depending on the programme’s 

specific objective addressed by the application, 

namely: minimum number of months is 12 and 

maximum is 18. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. The Contracting Authority provides pre-financing 

in compliance with Annex G_2_General Conditions 

Article 15. 

 

6. Please refer to the Annex G_2_General Conditions 

Article 15.1 

 

 

7. As defined in the template of the Annex 

G_1_Special Conditions:  

“If a financial guarantee is requested:  The first 

instalment of pre-financing shall be accompanied by 

a financial guarantee amounting to EUR <amount, 

usually the amount of the first prefinancing 

payment> and complying with the requirements of 

Article 15.8 of Annex II. 

 

If the financial guarantee is requested, such 

provision shall be inserted in the special conditions 

of the contract after the successful award. 
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5. Dear Madam/Sir, 

 

we have question regarding Second Call for 

Proposals CBC Serbia - North Macedonia.  

 

Municipality of Bosilegrad has two 

partnership municipalities from North 

Macedonia interested in applying for grant 

under this call.  

 

Can we, as municipality, have two 

applications with two different municipalities 

from North Macedonia in both we will be 

partners not lead applicant?  

 

Do this applications must be from different 

thematic priority of this Call or we can apply 

with two different project proposals from 

same thematic priority? 

5. Please refer to Guidelines for applicants Article 

2.1.4 Eligible actions: actions for which an 

application may be made 
 

Section Number of applications and grants per 

applicants / affiliated entities 8 

 

The lead applicant may not submit more than 1 

application per thematic priority under this call for 

proposals. 

The lead applicant may not be awarded more than 1 

grant under this call for proposals. 

The lead applicant may not be a co-applicant or an 

affiliated entity in another application of the same 

thematic priority at the same time. 

A co-applicant/affiliated entity may not be the co-

applicant or affiliated entity in more than 1 

application per thematic priority under this call 

for proposals. 

A co-applicant/affiliated entity may not be 

awarded more than 1 grant under this call for 

proposals. 

 

Guidelines for applicants footnote 8: 

The lead applicant/co-applicant/affiliated entity 

may not submit more than 1 application per thematic 

priority under this call for proposals. A lead 

applicant/co-applicant/affiliated entity may not be 

awarded more than 1 grant under this call for 

proposals.  

Failing to comply with all requirements related to 

the number of applications per applicants / affiliated 

entities may lead to rejection of all applications 

where the lead applicant/co-applicant/affiliated 

entity appears.  

In case that one legal entity, being lead applicant, 

co-applicant or affiliated entity, is placed on both 

lists for financing, the award criteria will be better 

overall score of the project proposal, regardless of 

the ranking position on the particular list for 

financing. 
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6. Postovani,  

 

imamo pitanje koje se tice Poziva za 

podnosenje predloga projekata u okviru IPA 

Programa prekogranicne saradnje Srbija-

Severna Makedonija 2016-2020.  

 

Da li vodeca organizacija iz Srbije moze da 

bude iz Nisa, a partner da bude iz Vranja, a 

partnerske iz Makedonije da budu iz 

Kumanova i Skoplja. 

 

Unofficial translation 

 

Dear, 

We have a question regarding the Call for 

proposals for IPA programme for Cross 

border cooperation Serbia-North Macedonia 

2016-2020. 

Can the lead organization from Serbia be 

from Niš and partner from Vranje, partners 

for Macedonia from Kumanovo and Skoplje? 

Please refer to the answer for the question number 2. 

 


