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CONTRACTING AUTHORITY’S CLARIFICATIONS No.4 

 

Establishment of Regional Waste Management System for the City of Novi Sad and 

Municipalities of Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, 

Temerin and Vrbas 

Lot 1: Construction of the Regional Waste Management Centre in the City of Novi 

Sad 

Lot 2: Construction of the Transfer Stations in Municipalities Vrbas and Bačka 

Palanka 

  

Publication ref.: EC-NEAR/BEG/2024/EA-OP/0002 

 

 

No. Question Answer 

1.  The potential Bidder has noticed during 

site visit, on the location of planed work 

zone of the future landfill, the large 

quantity of deposited uncategorized 

material. Is this material that is currently 

located in the area of future landfill, to be 

removed by the Contractor during 

preparatory works and moved to the 

location chosen by the Beneficiary, or this 

will be the responsibility of the 

Beneficiary? 

Answer is concerning the Lot 1: 

Tenderers should deem there is no material 

deposited in the area of future landfill. If any 

deposited material exists, it will be removed 

by the PUC “Čistoća” before the Contractor 

start construction works. 

2.  In sub-clause 12.1.9. Instruction to 

tenderers for both Lots is stated that List 

of the personnel proposed for execution 

of contract (Form 4.6.1.2.) with CVs of 

key personnel (Form 4.6.1.3.) should be 

provided by the tenderer in his proposal. 

Requirements for Key Personnel are 

Answer is applicable for Lot 1 and Lot 2: 

In line with the ITT provisions presented 

under Section 12., point 12.1.9., please note 

that Forms 4.6.1.2 and 4.6.1.3 are 

mandatory and must be filled in and 

included in the submitted tender. 

As per Employer’s Requirements Section 
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listed in the document Employer’s 

Requirements in which is also stated 

that actual engagement on the contract 

of the key personnel appointed by the 

Contractor will be subject of written 

approval by the Employer/Engineer. In 

this part, the deadline for appointing key 

staff is also determined, after the 

signing of the contract. Finally, in the 

document – Detailed evaluation grid, in 

Table No. 1: Administrative compliance 

is stated that forms 4.6.1.2 and 4.6.1.3 

are for information purpose only and 

that are not mandatory at this stage. 

Considering all previously mentioned, 

please confirm that Forms 4.6.1.2 and 

4.6.1.3 are not mandatory and that 

tenderers do not have to submit them in 

their offer. 

4.9.1 and 4.9.2, key personnel will be 

subject to written approval by the 

Employer/Engineer only after the contract 

signature.         

3.  Due to the restricted number of 

characters we are submitting this 

question in several parts. In the 

document “Information on the 

possibility of inspection of Preliminary 

Design”, which was published on 

website www.cfcu.gov.rs on 02 August, 

is stated that Preliminary Design is 

available for inspection from 22 July 

2024 until 5 September 2024. First of 

all, in the document “Minutes of the 

meeting”, which was also published on 

02 August on website www.cfcu.gov.rs, 

is stated that several questions were 

posted during clarification meeting and 

one of them was the question whether 

the Preliminary Design is available. The 

answer was that Contracting authority 

will officially publish the time and the 

location where Preliminary Design will 

be available for review to all interested 

potential tenderers. However this 

information was published on website 

www.cfcu.gov.rs only on 02 August, 

exactly 32 days after the clarification 

meeting. 

This document “Information on the 

With reference to the timing of the 

publication of the documentation, please 

note that the deadline established in PRAG 

in section 5.3.4 stating that “The contracting 

authority must reply to all tenderers’ 

questions no later than 8 days before the 

deadline for receipt of tenders”, was 

complied with. The Contracting Authority 

could not publish the minutes of the 

clarification meeting and annexes before the 

2nd August due to technical blockages of EU 

F&T platform. 

The clarification meeting was not 

mandatory, but was open to all tenderers 

under equal conditions. The tenderers could 

choose whether to attend the clarification 

meeting and in an open tender, the 

documents cannot be sent to the “potential 

tenderers” because these are not known in 

advance, which is what typifies an open 

tender. 

The published Employer Requirements are 

fully in line with the Preliminary Design. 

All necessary elements and information 

were already in the tender dossier. 

Therefore, the Preliminary Design (Idejni 

Projekat - IDP) was available to all 

http://www.cfcu.gov.rs/
http://www.cfcu.gov.rs/
http://www.cfcu.gov.rs/
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possibility of inspection of Preliminary 

Design” was also published on EU F&T 

portal on 27 July, but even to this day 

access to this document is not 

functioning properly due to technical 

reasons. Considering all the previously 

mentioned, how is it even possible for 

potential tenderers to inspect the 

Preliminary Design from 22 July when 

they had no knowledge of the time and 

the location of the inspection until 02 

August? Apart from that, potential 

tenderers who did not attend the 

clarification meeting (which was 

optional) could not even know that there 

was a possibility of inspection of the 

Preliminary Design until 02 August. 

Acting in this way, the Contracting 

authority did not provide an equal 

conditions to all potential tenderers. 

Furthermore, the Contracting authority 

has determined the date by which it is 

possible to inspect the Preliminary 

Design (05 September) but after the 

extension of the submission deadline to 

17 November, he did not postpone the 

date until which it is possible to perform 

the inspection of the Preliminary 

Design. In that way the Contracting 

authority has prevented the potential 

tenderers to inspect the Preliminary 

Design even though there is one month 

left until the submission of tenders. 

Finally and the most important is that 

there is no justified reason why the 

Contracting authority for such complex 

and demanding project did not publish 

on website the Preliminary Design or 

allow all potential tenderers to obtain 

the digital copy of the Preliminary 

Design, but only provided inspection 

possibility within a limited timeframe. 

For this kind of project, design and 

build, it is important for tenderers to 

have in their possession the Preliminary 

Design not only to have the possibility 

potential tenderers under the same 

conditions, only for inspection, not for 

collection in any kind of hard or electronic 

copy during the tendering stage. Any 

potential tenderer who had announced an 

inspection in accordance with the published 

instructions could perform it until the 

deadline for requesting any additional 

information from the Contracting 

Authority.  

N.B. The submission deadline is 17 October 

2024, not 17 November as stated in the 

corresponding question. 
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to inspect it in limited time. Considering 

all previously mentioned we request 

from the Contracting authority to enable 

all potential tenderers to obtain the 

Preliminary Design in the digital copy 

because it is of extreme importance for 

the tender preparation and to extend the 

deadline for the tender submission as 

well. 

4.  On 24 September the Contracting 

authority published Clarification no. 2 

on the website www.cfcu.gov.rs. One of 

the answers regarding the question 

about the position of the Tenderer in the 

Consortium for the previous experience 

(Selection criteria under 12.2. e)) is that 

the for both Lots prime/main contractor 

can be any member of the Consortium, 

excluding the subcontractors. This 

answer fundamentally changes the 

selection criteria regarding technical 

and professional capacity allowing 

tenderers who were unable to meet the 

originally determined selection criteria 

to fulfill it now. Therefore, the 

Contracting authority should have 

extended the deadline for submitting 

tenders in accordance with sub-clause 

9.3. ITT to give sufficient time to 

tenderers who can now meet the 

selection criteria to prepare and submit 

their proposals. 

Answer is applicable for Lot 1 and Lot 2: 

Please note that by publishing the response 

related to the position of the prime/main 

contractor in the consortium, the selection 

criterion has not been amended but 

clarified.  

Therefore, no extension of the deadline for 

submission of tenders will be granted due to 

this reason. 

5.  Dear, We are writing to seek 

clarification regarding the financial 

requirement outlined in the tender, 

specifically related to the condition: 

_"The cumulative working capital 

(liquid assets minus short term debts) of 

the tenderer (individual applicant or 

JV/consortium members as a whole) 

over the previous three years period for 

which the accounts are closed must be 

positive."_ Could you please confirm if 

this requirement applies to each 

member of the consortium individually, 

or if it is a cumulative condition where 

Answer is applicable for Lot 1 and Lot 2: 

This criterion must be fulfilled by individual 

applicant if tender is submitted by sole 

tenderer. If tender is submitted by JV / 

consortium, this criterion must be fulfilled 

by the consortium as a whole.  

Also, please be reminded that according to 

the Questionnaire (Volume 1, Section 4) 

Item 7, each member of a joint 

venture/consortium must fill in and submit 

separately form 4.4. 

 

http://www.cfcu.gov.rs/
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the combined working capital of all 

consortium members, as a whole, must 

be positive? Thank you in advance for 

your assistance. We look forward to 

your response. Best regards, 
 


