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Republic of Serbia  

MINISTRY OF FINANCE  

Department for Contracting and 

Financing of EU Funded 
Programmes  

(CFCU) 

17/9/2024, Belgrade  

 

 

CONTRACTING AUTHORITY’S CLARIFICATIONS No.2 

 

Establishment of Regional Waste Management System for the City of Novi Sad and 

Municipalities of Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, 

Temerin and Vrbas 

Lot 1: Construction of the Regional Waste Management Centre in the City of Novi 

Sad 

Lot 2: Construction of the Transfer Stations in Municipalities Vrbas and Bačka 

Palanka 

 

 Publication ref.: EC-NEAR/BEG/2024/EA-OP/0002 

 

 

No. Question Answer 

1.  LOT 2: Construction of the Transfer 

Stations in Municipalities Vrbas and 

Bačka Palanka For the recognition of 

the candidate's technical and 

professional capacity, the criteria 

outlined in sections "e" and "f" of 

‘’d4b_itt_eForms_en: 12.2" pertain to 

the construction and design of transfer 

stations. Would it be acceptable instead 

to present a reference for a facility 

designed for the treatment of mixed 

municipal waste, which includes a 

section for the disposal and crushing of 

large waste pieces? This facility 

features an automatic sorting plant for 

both mixed municipal waste and 

crushed waste, and also handles the 

transshipment of collected 

Answer is applicable for Lot 1 and Lot 2: 

Please note that no prior opinion on the 

assessment of the tender can be given by the 

Contracting Authority in reply to a question 

or a request for clarification, as prescribed 

by PRAG section 5.3.4,  

https://wikis.ec.europa.eu/display/ExactExt

ernalWiki/ePRAG.   

 

https://wikis.ec.europa.eu/display/ExactExternalWiki/ePRAG
https://wikis.ec.europa.eu/display/ExactExternalWiki/ePRAG
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biodegradable waste. It is worth noting 

that this facility is technologically more 

complex and significantly more 

expensive than any transfer station. 

2.  LOT 1 and LOT 2 - Generally The 

timeframe given for preparing and 

creating the offer largely overlaps with 

the vacation period. It's in the interest of 

all bidders to prepare and submit the 

highest quality bids possible. As the 

party issuing the tender, you share this 

interest. Therefore, we kindly request an 

extension of the bid submission 

deadline by 30 days. 

Answer is applicable for Lot 1 and Lot 2: 

Deadline for submission of tenders is 17 

October 2024, 12:00 CET.   

Time limit for submission of tenders was 

already postponed by means of the 

published Corrigendum No.2 to the 

Contract Notice and Tender Dossiers for 

Lot 1 and Lot 2. No further extensions of the 

submission deadline are expected. 

3.  Volume 3-Section 2B-GENERAL 

TECHNICAL SPECIFICATIONS 

FOR MECHANICAL WORKS 

specifies that the casings for all 

submersible pumps should be made of 

cast iron. However, in chapter 9.12, the 

following specification is provided for 

the booster unit: “...The connection to 

the distribution network shall be via a 

hydro-pneumatic pressure tank. The 

pressure tank shall be fitted between the 

booster pumps and the system. The 

wetted parts of the pumps must be made 

of stainless steel and materials resistant 

to chlorine solution.” It is important to 

note that the booster unit, which is part 

of the fire-fighting water reservoir, will 

be supplied with water from a well, not 

from the distribution network as 

mentioned in 9.12. Therefore, we 

believe that stainless steel components 

for the booster unit are unnecessary. We 

kindly request that you consider 

amending the tender documentation to 

exclude this requirement. 

Considering the question, answer is 

concerning the Lot 1 (but is also applicable 

to the Lot 2): 

The requirements stipulated in Volume 3-

Section 2B-GENERAL TECHNICAL 

SPECIFICATIONS FOR MECHANICAL 

WORKS chapter 9.7 Submersible Pump 

shall not be changed. The pump casing shall 

be of cast iron.  

Concerning the Chapter 9.12 Booster unit, 

the booster pump' casing could be cast iron 

with suitable anti-corrosion protection 

concerning the pumped medium, while the 

pump's impeller shall be stainless steel.    

4.  The Employer’s Requirements define 

two new structures that are not part of 

the Preliminary Design (IDP) nor 

included in the Location Conditions: the 

Wastewater Pumping Station and the 

Inlet Pumping Station. The IDP 

envisages one septic tank for the 

Answer concerning the Lot 1: 

In compliance with Location Conditions 

(no. 143-353-192/2021 of October 13, 

2021), the RWMC includes, in addition to 

other facilities, “all associated 

services/installation with pumping 

stations”.  
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Command building for LTP. This 

design change necessitates the 

production of a new Conceptual Design 

and the issuance of new Location 

Conditions, which could pose a 

significant risk to the project timeline. 

We kindly request that you consider 

amending the tender documentation to 

exclude these two structures, ensuring 

that the Employer's Requirements align 

with the IDP and Location Conditions, 

specifically chapters 2.3.5.2.1, 2.3.7.7., 

2.5.28.1, 2.5.28.2, and 2.7.2 of the 

Employer's Requirements, and 

document 4.2.32 - Schedule 2 - CME 

Works (Items 2.1.26 and 2.1.27), 

drawings no. 05.01. and 05.02. 

According to the Location Conditions and 

to the Preliminary Design, sanitary 

wastewater shall be conveyed and treated at 

the WWTP, before its discharging into the 

meliorative channel. Inlet Pumping Station 

is integral part of WWTP (together with 

prefabricated treatment unit). This pumping 

station should be constructed in order to 

avoid installation of the treatment unit in a 

deep pit, below the groundwater level. 

Further, Location Conditions defined the 

wastewater (sanitary) could be discharged 

into the septic tanks if it is not possible to 

discharge them into the planned sewerage 

and to convey wastewater to the treatment. 

Additional Wastewater Pumping Station 

(PSww), defined by the Employer’s 

Requirements, will provide conveyance of 

wastewater from the LTP’s Command 

building to the WWTP, prescribed by the 

issued Location Conditions. 

Considering the “Rulebook on the content, 

manner and procedure of preparation and 

manner of control of technical 

documentation according to class and 

purpose of facilities” (OG of RS, No. 

96/2023), compliance of the Design for 

Construction Permit with the Conceptual 

Design is obligatory only regarding the 

essential elements, based on which the 

Location Conditions are determined 

(Article 17). 

5.  From the wording of the condition of 

item e), we believe that there is no 

logical and direct connection between 

the technical request and the position of 

the Tenderer in the Consortium. For the 

fulfilment of this technical condition, it 

is not important what role the 

Contractor had in the Consortium, but 

what works he performed. 

Consequently, role of the tenderer as a 

member of Consortium is completely 

arbitral and discriminatory, especially 

since the relationships in the consortium 

are agreed between contracting parties. 

Considering the question, answer is 

concerning the Lot 1 (but is also applicable 

to the Lot 2): 

In line with the Form 4.6.4.1, the 

prime/main contractor can be any member 

of the Consortium, excluding the 

subcontractors. 
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Therefore, if a member of the 

consortium was responsible for 

execution of FIDIC Yellow Contract of 

a sanitary landfill for non-hazardous 

waste, with a capacity of 800,000 m3, 

we consider that it proves technical 

competency of the company. Therefore, 

we suggest that a request is amended in 

such a way to enable the fulfillment of 

the conditions even though the Tenderer 

participated as a member of the 

Consortium. 

6.  Do all the locations where the works 

should be carried out have legally 

resolved property relations, more 

precisely, are all the locations in the 

ownership of the investor? 

Answer concerning the Lot 1 and the Lot 2: 

All cadastral plots which shall be used for 

construction of the RWMC Novi Sad (Phase 

1), TS Vrbas (Phase 1) and TS Bačka 

Palanka are publicly owned. 

7.  During construction, are there objects 

that need to be built before others? 

Answer concerning the Lot 1 and the Lot 2: 

There is no specific request. 

8.  Does the bidder have the freedom to 

change the layout of the buildings 

and/or access roads when designing? 

Answer concerning the Lot 1 and the Lot 2: 

 

No, it is not allowed. 

 

Explanation: 

 

As it stated in ERs: 

 Regarding the Lot 1, Preliminary 

Design was prepared, and approved by 

Audit commission of the Secretariat for 

Energy, Construction and Traffic of AP 

Vojvodina. 

 Regarding the Lot 2, for both 

Transfer Stations, Designs for Construction 

Permit were prepared, and Construction 

Permits were issued by competent 

authorities. 

 

In accordance with the “Rulebook on the 

content, manner and procedure of 

preparation and manner of control of 

technical documentation according to class 

and purpose of facilities” (OG of RS, No. 

96/2023): 

 Compliance of the Design for 

Construction Permit with the Conceptual 

Design is obligatory only regarding the 
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essential elements, based on which the 

Location Conditions are determined 

(including gross area of buildings, 

position at the plot, access to site, 

connection to the public infrastructure, 

etc.).  

Note: Considering the Rulebook, a plan 

of each particular building could be 

changed (interior of a building), but 

respecting all essential elements 

determined by the Location Conditions. 

 

 Designs for Execution elaborate 

details of solutions determined in the 

Design for Construction Permit, 

meaning the Design for Execution 

should be in accordance with the 

Design for Construction Permit. 
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