Odrzane info sesije na temu javnog poziva ''Obezbedjivanje trajnih stambenih resenja i poboljsanje infrastrukturne u romskim naseljima''

19. jul 2016,

Informativne sesije (održane u Beogradu, Nišu i Novom Sadu) su potencijalnim podnosiocima projekata pružile detaljne informacije o prirodi javnog poziva za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) koji se finansiraju iz finansijskog instrumenta Evropske unije, programa za pretpristupnu pomoć (IPA), iz programske 2013 godine. Potencijalni podnosioci projekata informisani su o načinu prijavljivanja i pripremi neophodne dokumentacije. Uz tehničku podršku projekta „Pomoć EU državnim organima Republike Srbije za upravljanje pretpristupnim fondovima“, pružene su i praktične instrukcije za pripremu predloga projekta (concept notes).
Informativnu sesiju u Beogradu otvorili su državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, pomoćnica ministra finansija Jelena Stojović i direktor Republičke agencije za stanovanje Igor Jakšić. Učesnici su istakli važnost iskorišćavanja raspoloživih sredstava za unapređenje uslova stanovanja Roma.
Korisnička institucija, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, preko projekata koji će se sprovoditi u okviru ovog javnog poziva, želi da ostvari cilj povećanja inkluzije pripadnika romske populacije. Konkretni ciljevi poziva odnose se na poboljšanje infrastrukture u podstandardnim romskim naseljima, izgradnju stanova za socijalno stanovanje za pripadnike romske populacije za potrebe evikcije, rekonstrukciju ili dogradnju objekata koji su u vlasništvu fizičkih lica i drugo.
Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Ministarstva finansija je 05. jula 2016. godine objavio ovaj javni poziv, a krajnji rok za dostavljanje predloga projekata je 9. septembar 2016.godine.
Potencijalni podnosioci predloga projekata aktivno su postavljali pitanja učesnicima sesije. Prezentacije sa informativnih sesija (vodiča za aplikante i uputstva za apliciranje) možete preuzeti ovde.