Odrzan okrugli sto u okviru tvining projekta 'Unapredjenje kapaciteta zatvorskog sistema u Republici Srbiji'

8. decembar 2017,

Европска унија је покренула 4. јула 2017. године једноипогодишњи Твининг пројекат, вредан милион евра, са циљем унапређења затворског система Републике Србије путем преноса искустава, стручног знања и добре праксе развијене у затворским системима земаља чланица Европске уније.

Главни циљ Твининг пројекта је јачање капацитета за обуку, едукацију и запошљивост затвореника, као и унапређење услова за живот и рад у оквиру затворског система Републике Србије. Пројекат је посвећен унапређењу организационих и техничких капацитета Центра за обуку и стручно оспособљавање Управе за извршење кривичних санкција у Нишу за даљу припрему и спровођење програма обуке за запослене у систему извршења кривичних санкција.

Како би се повећала свест и укључило цивилно друштво у погледу изазова са којима се сусрећу бивши осуђеници у процесу припреме за отпуст и транзицију у нормални живот поштеног човека на слободи, организован је округли сто на дан 7. децембра 2017., у партнерству са Универзитетом у Нишу, Правним факултетом. Учесници су били судије, тужиоци, представници локалне самоуправе и служби социјалне помоћи, чланови невладиних организација, стручњаци из Управе за извршење кривичних санкција, експерти из Немачке, професори са Универзитета. Дебата је била фокусирана на размену најбољих пракси у области аранжмана након пуштања на слободу који се примењују у Републици Србији и у ЕУ државама чланицама. Закључци са округлог стола ће се користити за унапређење рехабилитације и реинтеграције осуђеника промовисањем више активности у поправним институцијама које су концентрисане на стварне потребе осуђеника.

Пројекат финансира Европска унија из средстава програма ИПА 2013.
За имплементацију пројекта одговорна је Немачка фондација за међународну правну сарадњу (ИРЗ) у партнерству са Агенцијом за економску сарадњу и развој (аед) у име Министарства правде Републике Аустрије и Министарством правде Републике Србије, Управом за извршење кривичних санкција.
У име Републике Србије, уговорач овог пројекта је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU, Министарство финансија), који је одговоран за области плаћања, рачуноводства, праћења и извештавања о спровођењу пројектних активности.