Otvoreni radovi na renoviranju i uspostavljanju prvog hospis dnevnog centra

7. jun 2018,

Na svečanoj ceremoniji u Malom Mokrom Lugu zvanično su otvoreni radovi na renoviranju objekta koji će se privesti nameni za rad prvog hospis dnevnog centra u Srbiji.

Renoviranje i privođenje nameni objekta su deo BELhospice projekta “Dnevni centar prvog hospisa u Srbiji” koji je podršku u okviru grant šeme “Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou”, koji se sprovodi partnerskom saradnjom Ministarstva finansija Republike Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a finansiran je sredstvima Evropske unije. Ukupna vrednost granta iznosi 329.590 EUR, od čega učešće iz sredstava EU iznosi 197.048 EUR, a učešće BELhospice centra 132.542 EUR.

Prisutnima su se obratili Vera Madžgalj, direktorka BELhospice centra, NJ.E. Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, NJ.E. Leo D'aes, ambasador Belgije kao i Miloš Janković pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Među zvanicama bili su prisutni Ivan Kuzminović ispred ambasade Norveške u Srbiji, Božidar Dakić direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Miloš Ignjatović predsednik gradske opštine Zvezdara, Miroslav Marinović član Veća gradske opštine Zvezdara, Brankica Janković poverenik za jednakost, predstavnici počasnog i upravnog odbora BELhospice centra uključujući i NJ.E. Denis Kifa, ambasadora Velike Britanije

Pored postojeće usluge zbrinjavanja onkoloških pacijenata u odmaklim fazama bolesti i članova porodica u kućnim uslovima, ovaj projekat će obezbediti uslove da BELhospice unapredi kvalitet života za najmanje 60 pacijenata i 120 članova porodica a na dnevnom nivou pruži besplatneusluge boravaka za 20 onkoloških pacijenata.

U kvalitetno palijativno zbrinjavanje koje će pružati BELhospice tim sastavljen od lekara, medicinskih sestara, negovateljica, socijalnih radnika, psihologa i duhovnika uključiće se i veliki broj volontera, a obezbediće se i besplatne usluge prevoza i hrane za pacijente u hospis dnevnom centru u periodu od osam meseci.

Pored podrške, projekat predviđa i licenciranje usluge, unapređenje međusektorske saradnje i koordinaciju potreba pacijenata sa zdravstvenim i socijalnim institucijama i lokalnom upravom.

BELhospice će zajedno sa predstavnicima institucija sistema raditi na unapređenju palijativnog zbrinjavanja i kako bi kroz zajedničku saradnju u budućnosti implementirali i uslugu stacionarnog smeštanja i unapredili socio-zdravstvene usluge u skladu sa potrebama onkoloških pacijenata ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima Srbije.