Počela izgradnja kuća za 30 romskih porodica u Fruškogorskom naselju

22. oktobar 2018,

U Staroj Pazovi u prisustvu zvaničnika Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i predstavnika Opštine Stara Pazova položen je kamen temeljac za izgradnju Fruškogorskog naselja. Projekat pod nazivom „Uspostavljanje održivih rešenja za stanovanje Roma u Staroj Pazovi” sprovodi Opština Stara Pazova u partnerstvu sa JP „Opštinska stambena agencija” i NVO „Romano ilo” iz Belegiša.

„Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016-2025. godine kojim predsedava potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović ulaže velike napore u sam proces inkluzije Roma. Na primeru ovog i sličnih projekata proizilazi da Vlada Republike Srbije ima prioritetne i jasne ciljeve i opredeljenost da odlučnim koracima gradi nove vrednosti i unapređenje standarda života naših građana, a Delegacija Evropske unije u Srbiji kao i lokalne samouprave zaista daju ogroman doprinos u okviru svojih nadležnosti. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi nešto više od milion evra, od čega Evropska unija finansira 85%. Realizacijom ovog projekta 30 romskih porodica dobiće priliku da imaju sopstveni dom u Fruškogorskom naselju, a još 15 porodica koje već žive ovde dobiće pristup vodovodu, kanalizaciji, gasovodu i prilazni put”, istakao je državni sekretar Zoran Lakićević ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost što je Evropska unija upravo ovu opštinu prepoznala kao sigurno mesto za investiciju, koja će snažno povezati i buduće korisnike i sve učesnike u ovom značajnom, pre svega, humanom projektu. „Mi smo se kao rukovodstvo strateški opredelili na rešavanje životnih i egzistencijalnih pitanja stanovništva, što se ogleda u više različitih projekata. Naša lokalna samouprava je ovde u Fruškogorskoj ulici učestvovala sa 15% udela u investiciji, a zahvaljujući svima koji su uložili veliki trud, oko 45 romskih porodica, naših Pazovčana, dobiće mogućnost za bolji, lepši i sigurniji život. Stambeno pitanje jedna je od najvažnijih stavki u životu svakog čoveka, zato je ovo veliki dan za sve nas, za društvo u celini”, zaključio je predsednik Opštine.

Aleksandar Balinović, koordinator za romska pitanja u Opštinskoj upravi Stara Pazova, izrazio je zadovoljstvo što opština  već nekoliko godina ima jasan cilj, a to je stvaranje jednakih šansi za sve građane. „U prethodne dve godine sproveli smo rekonstukciju 27 kuća u kojima živi romska populacija. Ovo  je veliki dan za sve građane Stare Pazove, ne samo za Rome i Romkinje, kojima rešavamo stambeno pitanje. Danas polažemo kamen temeljac na kome će se izgraditi 30 stanova za romske porodice kojima ćemo trajno rešiti krov nad glavom i omogućiti život u humanijem okruženju”, rekao je Balinović.

Useljenje romskih porodica u nove stanove planirano je za februar 2019. godine. Opština Stara Pazova prepoznala je potrebu svojih najugroženijih sugrađana i izradila svu potrebnu tehničku dokumentaciju i obezbedila građevinske dozvole, kao i sredstva za izgradnju novih kuća sa pratećom infrastrukturom koja uključuje vodovod i kanalizaciju, prilazni put i gasovod. Sredstva za izgradnju novih kuća obezbeđena su iz programa Evropske unije „Sprovođenje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima” ukupne vrednosti 9,2 miliona evra, koji sprovodi  Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, i to u 13 opština u Republici Srbiji.