EU finansira formiranje katastra rudarskog otpada u Srbiji

25. oktobar 2018,

U Centru za kulturu Gradac u Raški održana je prva javna prezentacija projekta „Katastar rudarskog otpada“, koji se bavi izradom baze podataka svih aktivnih i napuštenih lokacija rudarskog otpada u Republici Srbiji, kako bi se formirao inventar lokacija rudarskog otpada u formi katastra. Projekat vredan 2,1 miliona evra finansira Evropska unija i sufinansira Republika Srbija.
Cilj projekta je harmonizacija zakona Republike Srbije sa regulativom Evropske unije u sektorima rudarstva i zaštite životne sredine, konkretno kroz razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim otpadom, što kao krajnji cilj ima uticaj na kvalitetnije uslove života građana. Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija je ugovorno telo, a krajnji korisnik projekta je Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke obišlo je do sada 250 lokacija širom zemlje i utvrdilo da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog optada, a da ukupna količina rudarskog otpada iznosi oko 24 miliona kubnih metara. U dogovoru projektnog tima i Ministarstva rudarstva i energetike izabrana je 41 lokacija, koje su predmet detaljnog ispitivanja (uzorkovanje zemljišta, rudarskog otpada, podzemnih i površinskih voda, hemijske analize, procena stabilnosti). 

Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što će katastar po prvi put predstaviti objedinjene i sistematizovane podatke o svim lokacijama rudarskog otpada, uključujući količine i karakter rudarskog otpada, kao i kategoriju odlagališta i potencijalne hazarde. Ova baza podataka pružiće Ministarstvu rudarstva i energetike kvalitetnu dokumentaciju o stanju na terenu, kao i mogućnost da kvalitetno i na odgovarajući način reagujemo u slučaju remedijacije, sanacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi, izjavila je dr Dragana Jelisavac Edeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike. 

Izabrane lokacije sadrže ukupno 80% identifikovanog rudarskog otpada i nalaze se u opštinama Aleksinac, Boljevac, Bor, Brus, Voždovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Knjaževac, Kragujevac, Krupanj, Kučevo, Loznica, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Surdulica, Crna trava i Čajetina.
- Na našoj teritoriji aktivna su tri rudnika, a veliki broj kompanija planira, ili već sprovodi istražne aktivnosti sa ciljem da otvori rudnike i počne sa eksploatiacijom rudarskog bogatstva. Spremni smo da sarađujemo sa rudarskim kompanijama, da im ponudimo povoljno i podsticajno poslovno okruženje, a od kompanija očekujemo da, u skladu sa najboljom praksom u rudarskom sektoru, vode računa o svim aspektima zaštite životne sredine. Taj model odgovornog poslovanja smatramo pravim partnerstvom i saradnjom na obostranu korist“, kazao je zamenik predsednika Opštine Raška Đorđe Gogić. 

Više o projektu na veb sajtu: http://katastarrudarskogotpada.rs/