Predstavljen projekat integracije sistema za praćenje plovidbe na Dunavu

1. novembar 2018,

Pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović prisustvovao je danas predstavljanju projekta ’’Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu’’ na Savskom pristaništu. Događaju su prisustvovali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministarka za evropske intergracije Jadranka Joksimović i ambasador EU u Republici Srbiji Sem Fabrici.

Projekat ima za cilj unapređenje administrativnih kapaciteta nacionalnih institucija koje se bave pitanjima unutrašnjih vodnih puteva i poboljšavaju uslove plovidbe na Dunavu u skladu sa odredbama nacionalne politike i strategije i sa poštovanjem planova razvoja transportnog sistema EU.

Osnovni fokus projekta je razvoj integrisanog sistema za praćenje i reagovanje na Dunavu u Republici Srbiji. Takav sistem će omogućiti najsavremenije obeležavanje plovnog puta na Dunavu, uključujući daljinsko praćenje sredstava i infrastrukture od strane nadležnih službi, i time će značajno doprineti unapređenju bezbednosti i efikasnosti unutrašnjeg vodnog transporta.

Završen, integrisan, testiran, prihvaćen, potpuno funkcionalan sistem za praćenje i reagovanje na Dunavu u Srbiji sa obučenim korisnicima će omogućiti najsavremenije obeležavanje plovnog puta na Dunavu, uključujući daljinsko praćenje sredstava i infrastrukture od strane nadležnih službi, i time će značajno doprineti unapređenju bezbednosti i efikasnosti unutrašnjeg vodnog transporta.

Projekat je deo pretpristupne pomoći Evropske unije koja je namenjena Republici Srbiji, korisniku Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije – Direkciji za vodne puteve. Finansijska podrška dodeljena kroz ovaj projekat sprovodi se pod okriljem Vlade Republike Srbije, kroz uspostavljenu IPA strukturu u kojoj je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija ugovorno telo.

Fotografija: FoNet/MGSI