Efikasno upravljanje lokalnom javnom imovinom

8. april 2019,

U Topoli je 4. aprila 2019. godine na uvodnoj konferenciji predstavljen novi projekat „Efikasno upravljanje lokalnom javnom imovinom“, koji partnerski ralizuju Opština Topola i partneri na projektu: Opština Rekovac, Opština Lapovo i Razvojni biznis centar Kragujevac.

Projekat se realizuje u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom. Telo za ugovaranje svih projekata grant šeme je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Na događaju, skupu su se obratili najviši zvaničnici Opštine Topola, predsednik opštine Dragan Živanović i predsednik skupštine opštine Dragan Jovanović, generalni sakretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić, zamenica predsednika opštine Lapovo Mirela Radenković, kao i načelnica opštinske uprave opštine Rekovac Slađana Glišić. Projekat su predstavili menadžer projekta Nemanja Jovičić i Nemanja Kostić predstavnik Odeljenja za urbanizam Opštine Topola.

Cilj projekta je doprinos većoj efikasnosti, delotvornosti i transparentnosti javne administracije i učiniti je bližom poslovnoj zajednici i građanima, kroz unapređenje upravljanja lokalnom javnom imovinom u opštinama Topola, Rekovac i Lapovo. Unapređeno upravljanje imovinom na lokalnom nivou pozitivno će uticati na ukupan brži lokalni društveno-ekonomski razvoj ovih opština.

Realizacija ovog projekta omogućiće opštinama Topola i Rekovac unapređenje već uvedenog sistema za upravljanje lokalnom javnom imovinom. Opština Lapovo po prvi put će uvesti sistem za upravljanje lokalnom javnom imovinom. U Topoli i Rekovcu biće unapređene, a u Lapovu uspostavljene organizacione i administrativne strukture i interne procedure za upravljanje imovinom, biće razvijeni informaciono – komunikacioni kapaciteti, i uspostavljena, odnosno unapređena finansijska evidencija javne imovine. Konačno, drugi važan ishod projekta biće da lokalna javna imovina, bude popisana, evidentirana i registrovana kao javna svojina lokalnih samouprava.