Povećanjem konkurentnosti do boljeg privrednog ambijenta

12. april 2019,

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali učestvovao je danas na međunarodnoj konferenciji „Agenda unapređenja politike konkurencije“ i tom prilikom istakao da je jedna od najvažnijih uloga Vlade Republike Srbije da definiše zakonodavni okvir i pravila na tržištu, kako bi se stvorili ravnopravni uslovi za sve, a u cilju daljeg ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mesta i rasta bruto društvenog proizvoda.

On je na Konferenciji, koju je organizovala Komisija za zaštitu konkurencije povodom obeležavanja Dana konkurencije, rekao da je važna efikasna primena politike zaštite konkurencije, kao i aktivnosti koje sprovodi ta Komisija.

 

„Bez konkurencije nema ni funkcionalnog, a ni zdravog tržišta. Kroz zaštitu konkurencije i zdravo tržište, podstiču se kompanije da poboljšaju svoje proizvode i smanje troškove, što vodi ka povećanju produktivnosti i inovativnosti, a doprinosi i većem ekonomskom rastu zemlje i poboljšanju privrednog ambijenta“, istakao je ministar i dodao da jačanjem konkurentnosti svi dobijaju – i država i građani i privrednici.

On je objasnio da domaće kompanije danas shvataju da je imperativ jačanje njihovih performansi, kako bi mogle da izdrže pritisak otvorenog tržišta i konkurencije.

Ministar je podvukao da je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade Republike Srbije bolji životni standard građana.

„Povećanjem konkurentnosti kompanija na domaćem i stranom tržištu povećava se ukupna proizvodnja roba i pruženih usluga, a samim tim se povećava i BDP naše zemlje“, rekao je Mali i dodao da građani taj rast osećaju kroz povećanje plata i penzija.

Ministar finansija se osvrnuo i na odlične ekonomske rezultate koje je Srbija postigla, podsetivši da je u 2018. godini rast BDP-a iznosio 4,3%, što je Srbiju svrstalo među prvih osam zemalja u Evropi po visini rasta.

„Jedan od načina za povećanje BDP-a je upravo povećanje konkurentnosti i zato Vlada Srbije pruža punu podršku sprovođenju politike zaštite konkurencije. Time pokazujemo da smo moderna država, iskazujemo jasnu opredeljenost principima tržišne privrede i moderne ekonomske politike“, dodao je Mali.

Ministar je rekao da kao što se kompanije bore između sebe za tržišni kolač, tako se i država bori za svaku investiciju.

„Mi se danas takmičimo ne samo sa državama u okruženju, već i sa državama u ostatku Evrope“, istakao je Mali i objasnio da o rezultatima te „utakmice“ koju Vlada igra najbolje govori podatak da je prošle godine Srbija privukla 3,5 milijardi evra stranih investicija, dok su sve druge zemlje u regionu zajedno privukle 1,9 milijardi evra investicija.

Ministar je naglasio da su ekonomski izazovi svuda oko nas, te da od današnje konferencije očekuje da ponudi odgovore na neka važna pitanja koji će doprineti da se radi još bolje i efikasnije u budućnosti i dodao da će Vlada nastaviti da pruža podršku nezavisnim telima kao što je Komisija za zaštitu konkurencije.

Konferenciji su prisustvovali i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

Fabrici je rekao da je konkurencija u Srbiji unapređena i istakao da je politika zaštite konkurencije važna za pristupanje Srbije EU i da omogućava pristup njenom jedinstvenom tržištu. Podsetio je da 63 odsto srpskog izvoza ide u zemlje EU, kao i da je priliv stranih investicija u Srbiju čak 73 odsto iz zemalja Unije.

„U tom smislu, Srbija je već integrisana u velikoj meri u EU“, naglasio je Fabrici.
Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović rekao je da je zaštita konkurencije jedan od ključnih segmenata ekonomskog i privrednog sistema svake zemlje. On je naglasio da je cilj Komisije kreiranje konkurentskog tržišta na kome će učesnici povećati svoju produktivnost, inovativnost i investicije, što će rezultirati rastom, razvojem i povećanjem životnog standarda građana Srbije.

Konferencija je organizovana u okviru Tvining projekta Evropske unije „Dalji razvoj zaštite konkurencije u Srbiji“ koji zajednički realizuju Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije i telo za zaštitu konkurencije Republike Italije. Njegova vrednost je oko milion evra i biće realizovan u periodu od 24 meseca. Telo za ugovaranje je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).
Glavni cilj projekta je doprinos procesu daljeg usklađivanja nacionalnog zakonodavstva u oblasti zaštite konkurencije sa pravom Evropske unije, njegovo efikasno sprovođenje i povećanje svesti o pravu i politici zaštite konkurencije među svim relevantnim akterima u Republici Srbiji.