Isporučena savremena laboratorijska oprema Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“

13. novembar 2019,

Institutu za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u okviru projekta PORALIST održana svečanost povodom primopredaje savremene laboratorijske opreme.

Laboratorijska oprema u vrednosti od skoro četiri i po miliona dinara, namenjena ekstrahovanju aktivnih materija iz lekovitog bilja kao i prateći laboratorijski set opreme, imaće značajnu ulogu tokom terenskog istraživanja šestočlanog tima naučnih radnika Instituta, koje će se realizovati u ruralnim, brdsko-planinskim područjima pograničnih opština Prijepolje i Bijelo Polje.


U širem kontekstu, puštanjem u rad savremene laboratorije namenjene finalizaciji proizvoda uvođenjem viših stepena prerade lekovitog bilja, stvoriće se šansa da stanovništvo obe lokalne zajednice, na čijim teritorijama se sprovodi PORALIST projekat, unaprede znanja u oblasti održive i svrsishodne upotrebe lekovitih biljnih resursa, kao i da uspostave adekvatne kanale komercijalizacije i vrednovanja lekovitog bilja.

 

Projekat PORALIST kofinasira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta za pružanje pretpristupne pomoći za period 2014-2020 (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, uz podršku Ministarstva za Evropske Integracije i Kancelarije za Evropske integracije Crne Gore. Ugovor o sufinasiranju sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije - Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).