Podrška korišćenju IPARD fondova Evropske unije

4. decembar 2019,

Rezultati projekta ”Podrška IPARD operativnoj strukturi” predstavljeni su na svečanoj konferenciji. Cilj projekta, koji finansira Evropska unija (EU), je jačanje institucionalnih kapaciteta nadležnih organa - MPŠV Republike Srbije, Upravljačkog tela (Sektor za ruralni razvoj), Uprave za agrarna plaćanja (IPARD agencije) i Savetodavne službe, radi sprovođenja IPARD II program, koji predstavlja instrument pretpristupne pomoći u oblasti ruralnog razvoja za 2014 – 2020. godinu. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

U okviru projekta, organizovane su sledeće aktivnosti:

• Podrška u završnoj fazi akreditacije IPARD II mere 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava) i IPARD II mere 3 (Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva) kao i podrška u pripremi drugog akreditacijskog paketa za sprovođenje IPARD II mere 7 (Diversifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja) i IPARD II mere 9 (Tehnička pomoć).

• Razvoj IT sistema za autorizaciju i kontrolu zahteva, autorizaciju i kontrolu plaćanja, izveštavanje i upravljanje dokumentima u okviru IPARD II programa kao osnove zdravog finansijskog upravljanja i budućeg integrisanog administrativnog i kontrolnog sistema.

• Sprovođenje obuka zaposlenih u Upravljačkom telu, Upravi za agrarna plaćanja, Ponjoprivrednoj savetodavnoj službi i drugim institucijama s ciljem jačanja profesionalnih kapaciteta u sprovođenju IPARD II programa na kojima je učestovalo preko 900 učesnika

• organizovano je 9 IPARD informativnih dana (Beograd, Leskovac, Zaječar, Kragujevac, Šabac, Zrenjanin, Subotica, Kraljevo i Valjevo) o podnošenju zahteva, pravila i uslova koje potencijalni korisnici treba da ispune kako bi ostvarili pravo na odobravanje IPARD sredstava i pripremljeni infomativni materijali (letci, brošure, vodiči).

IPARD II program treba da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju potencijalnih korisnika zahtevima domaćeg i inostranog tržišta i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima. Ukupna vrednost IPARD II programa je stotinu sedamdeset pet miliona evra (175 000 000 evra).

Projekat ”Podrška IPARD operativnoj strukturi” počeo je u avgustu 2017. godine , a završava se u decembru 2019. godine.