1/1

U Sarajevu održana završna konferencija projekta „ENHANCE“

, 21. jun 2023

 

Tokom prethodne dve godine, lider projekta, Privredna/Gospodarska komora FbiH, zajedno sa partnerima,  Privrednom komorom Srbije - Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga i Centrom ENERGIS nastojao je da kroz prezentacije, obuke, radionice i savetodavne usluge pomogne privrednim subjektima iz metalskog, drvnog i prehrambenog sektora, a rezultati projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji u Sarajevu. Konferencija je okupila predstavnike institucija, privrednih subjekata, nevladnih organizacija, obrazovnih institucija i učenika.

Projekat „ENHANCE“ je finansiran u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Vrednost projekta bila je nešto više od 200.000 evra.

Pozdravne reči učesnicima uputili su Mirsad Jašarspahić, potpredsednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Danica Selaković, ispred Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i Lejla Sahačić, iz udruženja Energis.

O najznačajnim aktivnostima u okviru projekta i samim rezultatima, prisutne su upoznale Ana Lazić, iz Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i Sendžana Muslić, P/G K FBiH. 

„U protekle dve godine kroz „ENHANCE“ projekt prošle su brojne kompanije, ali i nezaposleni. Sprovedene su edukacije, radionice, B2B susreti, posete kompanijama, itd. U fokusu projekta bili su metalska, drvna i prehrambena industrija za koje smo uvideli da su to sektori koji imaju najviše potencijala za rast i razvoj. Projekat je bio fokusiran na unapređenje konkurentnosti kompanija, ali i povećanje zapošljivosti u smislu davanja kompetencija nezaposlenim licima kako bi bila osposobljenija za tržište rada“, navodi Almin Mališević, direktor Projekta iz PKFBiH.

Prema njegovim rečima, uz sve ovo, učesnici u projektu su obilazili i kompanije kako bi se na licu mesta uverili šta i kako se radi, a nezaposleni su prošli i određene obuke poput obuke za tehničare metalske struke.

„Jedan od ključnih benefita ovog projekta je uspostavljanje prekogranične saradnje između kompanije ES komerc i Klasa iz Sarajeva, koji trenutno rade na razvoju zajedničkog proizvoda“, rekla je Danica Selaković iz Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga.

„Iza nas su 24 meseca predanog rada koji je rezultirao pozitivnim reakcijama svih učesnika, ali i finansijera, te se nadamo da ćemo projekt nastaviti nadograđivati kroz neke nove javne pozive“, poručio je Mališević.

Rezultatima je zadovoljan i potpredsednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, Mirsad Jašarspahić, koji je istakao da se upravo kroz ovakve projekte pronalaze ideje i pravci u kojima privreda regiona treba da se razvija, dok je Atif Hodžić iz kompanije Harbi, jedne od učesnica u programu, naglasio da su uz dobru koordinaciju projekti prekogranične saradnje i više nego neophodni.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31