1/1

Početak procesa izrade Strategije socijalne zaštite 2019-2025.

, 24. april 2018

U petak 20. aprila 2018. godine, u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, održana je konferencija koja je označila početak procesa izrade nove Strategije socijalne zaštite u Republici Srbiji za period 2019-2025. Pred preko stotinu stručnjaka iz oblasti socijalne politike, predstavnika udruženja pružalaca usluga i korisnika usluga socijalne zaštite, te pred predstavnicima lokalnih samouprava i nadležnih ministarstava, održana su tri panela i tri individualna izlaganja koja su na sistematičan način predstavila stanje i položaj socijalne politike u Srbiji.

Gospodin Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja je izrazio nadu da će Strategija biti što pre usvojena, te istakao da ovaj proces predstavlja dokaz strateške orijentisanosti države Srbije ka Evropskoj uniji. On je takođe istakao da je naš glavni cilj da radimo za one koji bez naše pomoći ne bi mogli da žive dostojanstveno.

Na otvaranju se obratio i gospodin Nikolas Bizel, šef Odseka za pravosuđe, unutrašnje poslove i socijalnu inkluziju Delegacije EU u Srbiji, koji je istakao da inkluzija svih građana mora biti srž svake politike. On je podsetio da je Evropska unija krajem 2017. godine usvojila Stub socijalnih prava koji se polako prenosi i u pravne akte. Bizel je naglasio da se nada da će u 2018. godini biti otvoreno poglavlje 19 u pregovorima sa Srbijom, a koje se upravo bavi socijalnom politikom.

Ispred sistema UN institucija na konferenciji se obratio gospodin Mišel Sen-Lo, predstavnik UNICEF-a u Srbiji. On je pohvalio dosadašnje napore Republike Srbije, ali i istakao da brojni problemi i dalje postoje, posebno u oblasti zaštite dece. Naglasio je da neophodno kreirati platformu koja će biti u stanju da se suoči sa najvećim socijalnim izazovima našeg društva. Pored panela sa predstavnicima i predstavnicama civilnog društva, lokalnih samouprava i institucija, gospodin Božidar Dakić, direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, gospođa Aleksandra Jović ispred UNICEF-a, te gospodin Žarko Šunderić, ekspert u oblasti socijalne politike, su održali izlaganja i predložili smernice za dalju diskusiju i rad na budućoj Strategiji.

Gospođa Andreja Tonč, tim liderka projekta «EU podrška socijalnoj zaštiti u Srbiji» je prikazala projekat u koji je Evropska unija uložila preko 5,5 miliona evra za razvoj inovativnih usluga u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou, za podsticaj socijalnog preduzetništva i za sprečavanje osipanja dece iz školskog sistema u Srbiji. Projekat takođe ima za cilj i povećanje kapaciteta Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u upravljanju grant šema, ali i vođenje i moderiranje procesa izrade Strategije socijalne zaštite i drugih inovativnih regulatornih mehanizama u oblasti socijalne politike.

 

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31