1/3

Održane prve obuke za mentore u predškolskim ustanovama SUPER projekta

, 17. septembar 2019

Prvim obukama za mentoreiz predškolskih ustanova koje su uključene u SUPER projekat (Support to preschool education system reform in Serbia - Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja u Srbiji) koji finansira Evropska unija, prisustvovalo je oko 60 praktičara (vaspitača, stručnih saradnika i direktora).

Cilj obuke „Mentorstvo u razvijanju inspirativne sredine za integrisano učenje dece“ bio je jačanje kapaciteta mentora za rad sa vaspitačima na razvijanju kvalitetnog inkluzivnog programa zasnovanog na savremenim pedagoškim koncepcijama u skladu sa koncepcijom Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“, kao i jačanje kapaciteta mentora za pokretanje promene u predškolskoj ustanovi. Obuku su vodile prof. dr Dragana Breneselović Pavlović, ključni ekspert za predškolsko vaspitanje i prof. dr Živka Krnjaja, ekspert na projektu.

U trodnevnim obukama budući mentori imali su priliku da u interaktivnom radu sa predavačima razgovaraju o tome kako prostor oblikuje učenje dece, šta je i zašto je važan inspirativan prostor i kako celishodno koristiti nameštaj, opremu i sredstva dobijena u okviru komplementarnog projekta „Opremanje predškolskih ustanova“ koji finansira Evropska unija, a u funkciji razvijanja inspirativne sredine za učenje. Učesnicima su predstavljeni i načini razvijanja programa usmerenog na integrisano učenje dece u vrtiću.

Deca uče ono što žive. Potreban im je inspirativan prostor za učenje. Kako ćemo ga izgraditi? Imate opremu, ali šta sa njom činite da prostor za decu bude kvalitetniji, inspirativniji“, kaže prof. dr Dragana Breneselović Pavlović, obraćajući se mentorima.

Prva obuka održana je 5-7. septembra 2019. u Rumi za mentore iz PU Alibunar, Bela Crkva, Opovo, Plandište, Bač, Žabalj, Srbobran, Titel, Čoka, Mali Iđoš, Žitište, Sečanj, Irig, Bajina Bašta, Priboj, Ljig, Osečina, Loznica, Koceljeva, Ljubovija, Mali Zvornik, Lučani i Knić.

Obuci u Nišu, od 12-14. septembra 2019, prisustvovali su mentori iz PU Trstenik, Rekovac, Ćićevac, Golubac, Žabari, Žagubica, Velika Plana, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Boljevac, Knjaževac, Crna Trava, Gadžin Han, Ražanj, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Medveđa, Brus, Blace, Kuršumlija, Bosilegrad, Trgovište, Batočina i Raška.

Obuke su ocenjene kao veoma korisne i znanje stečeno u ovakvom radu pomoći će mentorima da razumeju dimenzije građenja programa i značaj i funkciju prostora i sredine za učenje kao programskog konteksta, da dobijenu opremu i materijale stave u funkciju razvijanja inspirativnog prostora za integrisano učenje kao i da umeju da reаlizuju obuku sа vаspitаčimа u svojim ustanovama.

Ova obuka je akreditovana i nalazi se na Listi programa od javnog interesa koje rešenjem odobrava ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nove obuke biće održane tokom narednih meseci za predstavnike lokalnih samouprava, a novi ciklus dvodnevnih obuka za mentore organizovaće se početkom decembra 2019.

U oktobru 2018. godine usvojene su nove Osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta” čiji je cilj celovit razvoj i dobrobit deteta kroz integrisani pristup učenju, povezivanje igre i drugih aktivnosti, kao i izgradnja smislenih odnosa sa vršnjacima i odraslima u prostoru koji je inspirativan. Pravilnikom o osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja predviđeno je da novi program bude uveden u predškolske ustanove počev od septembra 2019. godine.

U SUPER projekat uključeno je 50 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova širom Srbije sa kojima će se raditi na razvijanju profesionalnih kompetencija vaspitača i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama za kvalitetno inkluzivno PVO, na jačanju profesionalnih kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama za planiranje i upravljanje PVO kao i na unapređivanju zakonskog okvira za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pored toga, EU obezbedila je i donaciju za opremanje predškolskih ustanova koje su uključene u SUPER projekat, za didaktičku, IT opremu i nameštaj, u iznosu od oko milion evra, što će dodatno doprineti kvalitetnom inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

SUPER projekat realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Projektom upravlja Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projektne aktivnosti počele su u martu 2019. i trajaće dve godine. EU finansira projekat sa oko 900.000 evra, a realizuje ga PARTICIP GmbH u konzorcijumu sa IB (Internationaler Bund), VBJK i CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju.

SUPER je jedan od projekata kojim EU, kao najveći donator u Srbiji, pomaže celokupnu reformu sektora obrazovanja u zemlji. Od 2003. Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra - za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, inkluziju Roma.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31