1/1

Evropska unija podržava Republiku Srbiju u jačanju sistema upravljanja migracijama i sistema azila

, 13. decembar 2019

Uvodna konferencija EU Tvining projekta „Podrška jačanju upravljanja migracijama i sistema azila u Srbiji“ održana je u Hotelu Envoy u Beogradu. Ovaj projekat ukupne vrednosti 1 milion evra, finansira Evropska unija, a sprovode Švedska migraciona agencija kao vodeći partner i Služba za imigraciju i naturalizaciju Ministarstva pravde i bezbednosti Kraljevine Holandije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Slovenije, kao mlađi partneri. Komesarijat za izbeglice i migracije je institucija korisnik ovog projekta.

Na otvaranju prisutnima su se obratili Vladimir Cucić, Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ivan Ristić, pomoćnik direktora policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji.

U drugom delu konferencije Maria Person Tornberg, vođa projekta iz Švedske agencije za migracije je predstavila projekat i naglasila značaj projekta u daljem jačanju kapaciteta Komesarijata za izbeglice i migracije i drugih relevantnih institucija za sprovođenje politika i procedura u oblasti migracija i azila u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Događaju su prisustvovali visoki predstavnici Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasada Kraljevine Švedske, Kraljevine Holandije i Republike Slovenije, predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i državnih institucija Republike Srbije.

 

Projekat „Podrška jačanju upravljanja migracijama i sistema azila u Srbiji“ vredan milion evra, koji finansira Evropska unija, ima za cilj da doprinese jačanju kapaciteta Komesarijata za izbeglice i migracije i drugih relevantnih institucija za sprovođenje politika i procedura u oblasti migracija i azila u skladu sa pravnim tekovinama Evropske unije. Projekat je započeo sa realizacijom 7. oktobra 2019. godine i traje 12 meseci.

Komesarijat za izbeglice i migracije sprovodi ovaj projekat u partnerstvu sa Švedskom migracionom agencijom kao vodećim partnerom i Službom za imigraciju i naturalizaciju Ministarstva pravde i bezbednosti Kraljevine Holandije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Slovenije, kao mlađim partnerima.

Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

 

 

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31