Priprema za uvođenje automatizovanog uvoznog i izvoznog postupka

Priprema za uvođenje automatizovanog uvoznog i izvoznog postupka

, 21. februar 2018

Projekat pod pokroviteljstvom EU, vredan gotovo 1,5 milion evra, namenjen pripremi za uvođenje automatizovanih postupaka uvoza i izvoza koja je od suštinske važnosti za unapređenje poslovanja Uprave carina, svečano je 21. februara 2018. godine predstavljen u Privrednoj komori Srbije.

Krajnji cilj projekta je unapređenje kvaliteta servisa koji Uprava carina pruža poslovnoj zajednici i građanima i to kroz modernizaciju i jačanje sopstvenih administrativnih i operativnih kapaciteta.

Automatizovani izvozni i uvozni postupci podrazumevaju da se carinski postupci sprovode u bespapirnom okruženju za carinu i privredu, a njihova potpuna implementacija je i jedan od uslova za pristupanje EU. Od projekta se očekuju brojne koristi:

 Uvozni i izvozni carinski postupci se sprovode elektronskim putem

 Smanjenje vremena i troškova neophodnih za obavljanje izvoznih i uvoznih carinskih postupaka čime se povećava konkurentnost naše privrede

 Efikasna razmena informacija elektronskim putem između privrednika i UCS čime se štedi vreme i novac

 Direktan kontakt između carinskih službenika i izvoznika/uvoznika se svodi na minimum, što garantuje potpuno nepristrasan postupak

 Poboljšanje kvaliteta usluga UCS zahvaljujući modernizaciji IT sistema UCS

 Zaštita interesa građana kroz bolju kontrolu uvoza i izvoza, poboljšanje aspekata sigurnosti i bezbednosti, ali i efikasnije punjenje budžeta

Rad na projektu čiji je završetak planiran za septembar 2019. godine, finansiran je sredstvima iz pretpristupnih fondova EU u iznosu od 1.411.335 evra, dok Republika Srbija učestvuje u sufinansiranju sa dodatnih 156.815 evra.

Za rad na projektu zadužen je konzorcijum koji čini više kompanija, a predvodi ga ''AAM Sonsulting'' sa sedištem u Mađarskoj koji je angažovan od strane Sektora ministarstva finansija za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije uz učešće predstavnika Uprave carina.

Na skupu povodom formalnog početka projekta pod nazivom ''Tehnička pomoć za implementaciju automatizovanog uvoznog (AIS) i izvoznog sistema (AES)” prisustvovali su predstavnici Uprave carina Srbije, Ministarstva finansija Republike Srbije, konsultantskog tima angažovanog na projektu, kao i Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao donatora sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30