1/3

Srbija na putu ka EU standardima

, 22. mart 2018

Drugi po redu seminar “Specifični planovi implementacije direktiva u sektoru voda” održan je na Svetski dan voda. Seminar je organizovan u okviru projekta “Dalja implementacija Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine” (EAS), koji finansira Evropska unija, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i Udruženjem za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo. Ovom prilikom, učesnici su se upoznali sa dosadašnjim radom na izradi Specifičnih planova implementacije četiri direktive u oblasti voda, koje se rade u okviru EAS projekta. S tim u vezi, date su informacije o narednim koracima. Tokom diskusije, učesnici su dobili priliku da iznesu svoja mišljenja i predloge za budući rad.
EAS projekat pruža podršku resornom Ministarstvu zaštite životne sredine i usmeren je ka pružanju pomoći Republici Srbiji u daljem usklađivanju sa pravnim tekovinama Evropske unije, kroz jačanje institucija i strateško planiranje u okviru Poglavlja 27. Specifični planovi za implementaciju direktiva (DSIPs), pripremaju se kao deo EAS projekta i imaju za cilj da utvrde na koji način će svaka direktiva proći kroz proces aproksimacije, kao i da obezbede detaljne informacije neophodne za dalje pregovaračke korake.

Specifični planovi za implementaciju direktiva u oblasti voda se pripremaju da bi planirane mere bile u skladu sa planiranim troškovima za dostizanje zadatih ciljeva. Takođe, specifični planovi su osnov za dalje smernice za usklađivanje strateškog i pravnog osnova Republike Srbije sa pravnim propisima Evropske unije. Propisi Evropske unije u sektoru voda su obimni, zahtevni, kompleksni i skupi za implementaciju, ali i neophodni za zaštitu životne sredine i kvaliteta voda, kao i očuvanje zdravlja građana Srbije.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30