1/2

Svečano uručenje ključeva i useljenje 34 romske porodice u novoizgrađene stambene objekte u Opštini Odžaci

, 4. decembar 2018

Završetak radova na izgradnji 34 stambene jedinice namenjene raseljavanju podstandardnog Novog naselja u Odžacima svečano je obeleženo u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija Republike Srbije, predstavnika Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, opštine Odžaci i Hausing Centra. Svečano uručenje ključeva upriličeno je u Naselju Bački Gračac gde će se preseliti osam romskih porodica.

Ovim projektom će ukupno 34 romske porodice sa 104 stanovnika biti raseljeno iz segregiranog Novog naselja u kome su živele u trošnim stambenim objektima bez ikakve infrastrukture. Od 104 stanovnika 41 su maloletna deca (19 do 6 godina i 22 školskog uzrasta), kojima će preseljenje u novoizgrađene objekte doneti uslove za školovanje, razvoj i učešće u životu zajednice. 

Novo Naselje je jedno je od najizolovanijih naselja u Srbiji. Nalazi se na zemljištu koje nije adekvatno za stanovanje i ne može se legalizovati. Nivo prostorne isključenosti i izolacije, u kombinaciji sa izuzetno podstandardnim uslovima stanovanja i siromaštvom utiču na socijalnu uključenosti stanovništva - niko u naselju nije zaposlen, 67% odraslih je nepismeno, a deca, suočena sa poteškoćama i opasnostima u pristupu školskim objektima, rano napuštaju školu. Navedeni uslovi stanovanja utiču na zdravlje stanovništva, što rezultira kraćim životnim vekom. Siromaštvo i socijalna isključenost se održavaju kroz generacije. Jedino rešenje za obezbeđivanje dostojanstvenih životnih uslova za stanovnike naselja je bilo preseljenje na druge lokacije.

Novi stambeni objekti izgrađeni su u 5 naseljenih mesta na teritoriji opštine Odžaci – u Bačkom Brestovcu, Bačkom Gračacu, Bogojevu, Karavukovu i Laliću, na parcelama integrisanim u izgrađeno tkovo naselja.

Radovi na izgradnji 34 stambene jedinice izvršeni su u okviru projekta „Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u Odžacima - Da svaki Rom ima dom“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, sufinansiraju Vlada Republike Srbije i opština Odžaci a sprovode NVO Hausing Centar i opština Odžaci. Ciljevi projekta su da doprinese održivim politikama socijalnog uključivanja višestruko ugrožene romske populacije i da podrži sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016 – 2025. kroz:

  • Obezbeđivanje održivog stanovanja za domaćinstva iz podstandardnog Novog naselja u Bogojevu
  • Unapređenje fizičke infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama

Izgradnja ovih stambenih objekata je rezultat višegodišnje posvećenosti opštine Odžaci, Evropske unije, Vlade Republike Srbije i Hausing Centra da unaprede uslove stanovanja Roma. Sprovodjenjem ove inicijative Opština Odžaci i Hausing Centar predstavljaju pozitivan primer i ostalim lokalnim samupravama u Srbiji, kako na uspešan način prepoznavati i odgovarati na izazove na lokalnom nivou. Uz odgovoran rad Opštine i uključenost ostalih ključnih aktera, mogu se sistematično rešavati konkretni izazovi.

Vrednost radova na izgradnji i opremanju objekata je oko  700.000 evra.

Projekat je deo sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući pobolјšanje životnih uslova Roma u Srbiji u ukupnoj vrednosti od oko 9 miliona evra.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31