Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora

Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora

, 22. novembar 2019

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je, otvarajući konferenciju o ulozi poslovnih inkubatora u pružanju usluga MSP da je osnovni cilj projekta Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora – EUBID, pomoć inkubatorima da razviju standardizovane usluge podrške za unapređenje poslovanja svojih korisnika.

Ona je, na konferenciji koju je organizovao EUBID projekat u saradnji sa Ministarstvom privrede, rekla da su startapovi koji se razvijaju u inkubatorima uglavnom inovativna preduzeća kojima je bitno da dobiju kvalitetnu podršku u početnim fazama razvoja.

„U poslednje vreme lansirano je mnogo novih programa podrške, ali to nije dovoljno. Naše angažovanje ogleda se i kroz EUBID projekat, a bazirano je na unapređenju usluga koje poslovni inkubatori pružaju“, rekla je Obradović Jovanović.

Pomoćnica ministra privrede kaže i da je u prethodnom periodu u fokusu bilo uspostavljanje inkubatora i sličnih inicijativa, a da će u narednoj fazi akcenat biti na razvoju i daljem unapređenju usluga koje pružaju korisnicima.

Šef sektora Delegacije EU u Srbiji, Štefen Hudolin takođe smatra da je MSP potrebna velika pomoć u razvojnoj fazi. On je podsetio da, zajedno sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom prosvete i drugim institucijama u Srbiji, Evropska unija sprovodi mnogo projekata i inicijativa u oblasti privrede i da je do sada za razvoj privrede donirano više od 200 miliona evra. Predstavnik Delegacije EU u Srbiji naveo je i značaj poslovnih inkubatora, kao i šta je potrebno učiniti da bi se unapredio njihov rad, a samim tim i poboljšala konkurentnost preduzeća.

„Potrebno je homogenizovati mrežu od skoro 40 poslovnih inkubatora, povezati ih sa ostalim projektima, pre svega Vlade Srbije i Evropske unije, ali i drugih donatora. Postoji mnogo programa podrške i bila bi šteta da svi preduzetnici ne budu obavešteni o tome. Inkubatori su jedan od načina da se to učini“, izjavio je Hudolin.

Na konferenciji su predstavljeni i glavni rezultati i zaključci Studije o trenutnom stanju poslovnih inkubatora, koji su pokazali raznolikost inkubatiora koji posluju u Srbiji.

„Videli smo različite primere. Naišli smo na inicijative koje su nas iznenadile kvalitetom, ali i na inkubatore koji skoro da ne obavljaju svoju osnovnu funkciju“, istakla je Obradović Jovanović.

Tokom neformalnih susreta predstavnika institucija koje nude programe za podršku inkubatorima sa predstavnicima inkubatora i njihovim stanarima, u pauzi konferencije, svi su dobili priliku da u neposrednom razgovoru razmene informacije o potrebama inkubatora, kao i o ponudi programa za podršku.

EUBID projekat finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

 

Projekat Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora - EUBID treba da doprinese povećanju konkurentnosti i inovativnosti početnika u poslovanju. Projekat je namenjen unapređenju sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva. EUBID je projekat vredan 1.5 miliona evra koji finansira Evropska unija, a kofinansra se sredstvima Vlade Republike Srbije.

Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, korisnik je Ministarstvo privreda, a sprovodi ga konzorcijum na čijem čelu je kompanija GFA Consulting Group iz Nemačke.

Od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3,6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoju, kvalitetu života i reformama u sledećim oblastima: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava i lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom republike Srbije. Evropska unija donirala je Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

 https://privreda.gov.rs     https://www.facebook.com/EUBIDproject/

Print
 
 
P U S Č P S N
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31