1/3

Poboljšanje kvaliteta sistema mikrobiološke dijagnostike u funkciji nadzora zaraznih bolesti

, 13. februar 2018

Završna konferencija Tvining lajt projekta „Poboljšanje kvaliteta sistema mikrobiološke dijagnostike u funkciji nadzora zaraznih bolesti u Republici Srbiji“, sprovodili su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa Nacionalnim institutom za zdravlje Italije (ISS), održana je u utorak, 13. februara 2018. u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. 

Ovaj projekat, čija je vrednost 249.000 EUR finansiran je iz sredstava EU uz sufinansiranje Republike Srbije. Zadatak Tvining lajt projekta bio je da proceni trenutne kapacitete mikrobioloških laboratorija, identifikuje i kvantifikuje nedostatke u odnosu na standarde EU za otkrivanje i potvrdu zaraznih bolesti i izradi preporuke i plan aktivnosti za unapređenje kvaliteta rada i prevazilaženje razlika u odnosu na standarde EU. Projekat je uključio nacionalne referentne laboratorije i dijagnostičke laboratorije u javnom i privatnom sektoru.

Kroz sastanke sa ključnim akterima, dve radionice i primenu strukturisanog upitnika baziranog na instrumentima SZO i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u okviru ovog Tvining projekta između Republike Srbije i Evropske unije utvrđene su prednosti i slabosti mreže mikrobioloških laboratorija uključenih u sistem nadzora nad zaraznim bolestima u Republici Srbiji. Na osnovu prepoznatih slabosti projektni tim je sačinio preporuke i plan aktivnosti za unapređenje kapaciteta i dijagnostičkih metoda u mikrobiološkim laboratorijama i unapređenje osetljivosti sistema nadzora. 

Na završnoj konferenciji projektni tim predstavio je najvažnije rezultate i preporuke koje za unapređenje sistema nadzora nad zaraznim bolestima u Republici Srbiji u skladu sa pravnim tekovinama i standardima EU. Među najznačajnijim preporukama projekta su: jačanje koordinacije rada mikrobioloških laboratorija u zemlji; jačanje povezanosti mikrobiološkog i epidemiološkog sektora, kao i sektora informacione tehnologije; stavljanje u funkciju minimalnog seta standarda za biološku bezbednost u svim dijagnostičkim laboratorijama u zemlji; jačanje kapaciteta laboratorija za primenu seroloških/molekularnih metoda i veća upotreba molekularnih metoda u nacionalnim referentnim laboratorijama za potrebe nadzora nad zaraznim bolestima i istraživanje epidemija. Implementacija seta preporuka doprineće razvoju održivih institucionalnih kapaciteta za odgovor na ozbiljne javnozdravstvene pretnje. 

Završnoj konferenciji su prisustvovali ass. dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Republike Srbije, Ingve Engstrom, šef kooperacije DEU, prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, Dušan Čarkić, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija Republike Srbije, dr Serđo Monti otpravnik poslova Ambasade Italije, dr Paolo Batineli, ataše za nauku Ambasade Italije, dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, projektni tim Nacionalnog instituta za zdravlje Italije (ISS) i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i predstavnici medicinskih fakulteta i drugih ustanova relevantnih u oblasti mikrobiologije, kao i stručnjaci, zdravstveni radnici koji rade u oblasti mikrobiologije i epidemiologije.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 22 23 24
25 26 27 28