1/1

Uspešno završen EU projekat besplatne pravne pomoći

, 29. oktobar 2018

Povodom uspešnog završetka projekta “Zaštita i unapređenje imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji” danas je održana svečana konferencija u Palati Srbije. Prisutnima su se obratili zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, Šef I sektora operacija Delegacije Evropske unije Nikolas Bizel i zamenik komesara za izbeglice Svetlana Velimirovic. Učesnici su izrazili zahvalnost svim partnerima na odličnoj saradnji u toku sprovođenja projekta kao i zadovoljstvo povodom ostvarenih rezultata i stvaranja jedinstvenog i trajnog mehanizma za pruzanje održive besplatne pravne pomoći.

Vrednost projekta je 3.650.000 evra i jedan  je od prvih ugovorenih u decentralizovanom sistemu upravljanja EU fondovima. Ključne aktivnosti projekta bile su obezbeđivanje adekvatnog pristupa informacijama i efikasne pravne pomoći koja je neophodna da bi korisnici ostvarili svoja prava, koja su im uskraćivana u mestima porekla protekle dve decenije. Interno raseljena lica, izbeglice i povratnici po readmisiji kroz ovaj projekat su dobili mogućnost da povrate bespravno uzurpiranu, oštećenu ili uništenu imovinu. Pored pružanja informacija, pravnih saveta i druge stručne pomoći, pravni zastupnici u saradnji sa obučenim pripravnicima i pravnim savetnicima pružali su i uslugu zastupanja pred sudovima.

Korisnik projekta je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a ugovorno telo Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Finansiranje ovih i sličnih aktivnosti biće nastavljeno kroz buduće projekte koje će finansirati Evropska unija, čime će se obezbediti kontinuitet u pružanju pravne pomoći. Evropska unija je posvećena temi osiguravanja zaštite osnovnih ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije i solidarnosti.

 Kratak film o projektu možete pogledati na sledećem linku: https://we.tl/t-px8Rk5VTYP 

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 22 23 24
25 26 27 28