Otvaranje Centra za naučno istraživanje i ekologiju u okrviru prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020

Otvaranje Centra za naučno istraživanje i ekologiju u okrviru prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020

, 4. septembar 2020

Danas je u sklopu programa prekogranične saradnje otvoren Centar za naučno istraživanje i ekologiju u Nacionalnom parku „Sutjeska“, koji je izgrađen i opremljen godinu dana nakon početka projekta. Predsednik Republike Srpske, gospođa Željka Cvijanović, ambasador Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Johan Satler i direktor JU Nacionalni park „Sutjeska“, gospodin Dejan Pavlović, su presecanjem vrpce svečano otvorili ovaj objekat od izuzetne važnosti za NP Sutjesku, ali i celi prekogranični region.

Sedište Centra za naučno istraživanje i ekologiju je na Tentištu, opština Foča, te predstavlja posebnu organizacionu jedinicu u okviru JU Nacionalni park „Sutjeska“. Sastoji se iz tri etaže ukupne površine od oko 800 m2. Na prvoj etaži se nalaze edukativne prostorije, laboratorijski prostor i izložbeni prostor sa recepcijom. Na ostale dve etaže se nalaze prostorije za smeštaj korisnika Centra, standardne dvokrevetne sobe i apartmani ukupnog kapaciteta 46 ležaja.
U početnoj fazi poslovanja Centar za naučno istraživanje i ekologiju će zapošljavati pet osoba.

Cilj projekta je da doprinese promociji prekograničnog pristupa zaštiti biodiverziteta i uspostavljanju zajedničkih mera i rešenja za upravljanje zaštićenim područjima i prirodnim rezervatima.

Kroz svoje poslovanje Centar će doprineti:
• očuvanju brojnih prirodnih, hidroloških, geomorfoloških, kulturno-istorijskih, edukativnih i naučnih vrednosti, te usklađivanje tih vrednosti sa zaštitom, korišćenjem i razvojem celog prekograničnog područja,
• očuvanju trajnih prirodnih elemenata koji su od izuzetne važnosti i jedinstvenog kvaliteta životne sredine,
• sprečavanju eksploatacije prirodnih resursa i prekomernih poseta koje mogu dovesti do značajnijih promena i oštećenja prirode.

Svečanosti su prisustvovale brojne visoke zvanice iz Republike Srpske i Republike Srbije, te visoki zvaničnici Delegacije Evropske unije u BiH čime je dat dodatni značaj važnosti ovoga projekta.

Projekat „Prekogranična mreža prirodnog nasleđa - CBC Nature NET“ sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije u julu 2019. godine. Sprovodi ga Javna ustanova Nacionalni park „Sutjeska“ u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Državnim preduzećem za upravljanje šumama „Srbijašume” Beograd. Ukupni budžet projekta je 505.988,91 evra, od čega EU finansira 85%, a Sutjeska NP 15%. Ukupno trajanje projekta je 18 meseci.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30