1/2

Obeležen početak projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta Narodne banke Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji”

, 29. novembar 2018

Svečana ceremonija povodom uspešnog početka realizacije IPA projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta Narodne banke Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji” održana je 29. novembra u Narodnoj banci Srbije.

Pored guvernera Narodne banke Srbije dr Jorgovanke Tabaković, skupu su prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasadori zemalja koje učestvuju u realizaciji projekta, predstavnici Vlade Republike Srbije, članovi projektnog tima, kao i drugi predstavnici nadležnih institucija.

Pozdravljajući prisutne i otvarajući ceremoniju, gđa Tabaković je istakla da sprovođenje projekata kao što je ovaj ima za cilj dalje produbljivanje saradnje i dijaloga centralnih banaka, i dalje jačanje naših institucija. Guverner Narodne banke Srbije ukazala je i na to da:

„Proces pristupanja Evropskoj uniji u različitim fazama predstavlja veliki izazov za državu, a samim tim i za centralnu banku. Integracija centralnih banaka u ekonomske i finansijske mehanizme Evropske unije zahteva prilagođavanje rada na svim hijerarhijskim nivoima i u svim oblastima poslovanja. Međutim, ovaj proces je i jedinstvena i dragocena prilika za jačanje naših institucija, i, kao takav, on nema alternativu.”

Otvarajući skup, guverner Jorgovanka Tabaković je istakla da saradnja koja se oslanja na poverenje i međusobno razumevanje doprinosi tome da se i odluke lakše donose. To je moguće samo ako radimo zajedno i delimo iste vrednosti.

Projekat se finansira iz sredstava pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) i sprovodi se u saradnji s partnerima – centralnim bankama Nemačke, Hrvatske i Rumunije, uz podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ). Planirane projektne aktivnosti otpočele su 10. septembra 2018, a predviđeno trajanje projekta je 18 meseci. Ugovorno telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija.

Cilj projekta je dodatno jačanje kapaciteta Narodne banke Srbije. Realizuje se kroz tri komponente i ispunjenje 12 konkretnih rezultata s jasno definisanim aktivnostima koje će se sprovoditi u brojnim oblastima.

Na skupu je posebna pažnja posvećena i ulozi Narodne banke Srbije u procesu pridruživanja i pristupanja Evropskoj uniji. Narodna banka Srbije je član Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju i Pododbora za finansijska i ekonomska pitanja i statistiku, a učestvuje i u radu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje. Narodna banka Srbije učestvuje u jedanaest pregovaračkih grupa, pri čemu je za Pregovaračko poglavlje 9 – Finansijske usluge i Pregovaračko poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika, vodeća institucija, a u Pregovaračkom poglavlju 4 – Slobodno kretanje kapitala je drugonadležna institucija.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 30 31