1/3

EU SREDSTVA ZA APROKSIMACIJU ZIVOTNE SREDINE

, 19. decembar 2016

Zvanično je predstavljen početak projekta „Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine – EAS”, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a finansira Evropska unija. Projekat će biti usmeren na podršku resornom Ministarstvu i Pregovaračkoj grupi 27 u jačanju institucija i strateškom planiranju u okviru Poglavlja 27 – životna sredina i klimatske promene.

„Životna sredina je finansijski i administrativno zahtevna oblast koja podrazumeva kontinuiranu koordinaciju i komunikaciju svih relevantnih institucija. O tome svedoči i podatak da je neophodno 10 milijardi evra sredstava za aproksimaciju životne sredine, od čega je približno milijardu evra za investicije u otpad, a oko 7 milijardi evra za vodosnabdevanje, kanalizaciju i otpadne vode. Ovaj projekat će pomoći našoj zemlji u daljem približavanju pravnih tekovina EU u oblasti zaštite životne sredine, kroz jačanje institucija, poboljšanje infrastrukture i investicionog planiranja novih projekata u ovoj oblasti“, rekla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt rekao je da je do sada otvoreno 6 poglavlja, i da se nada da će Poglavlje 27 biti otvoreno bez početnih merila. „Poglavlje 27, koje se tiče životne sredine, je najkompleksnije kada je u pitanju broj direktiva i čini jednu trećinu ukupnog evropskog zakonodavstva. Ono je i najskuplje i zahteva ogromne investicije, ali je i najvažnije, jer se tiče kvaliteta života svih građana: kvaliteta vode, vazduha, zemljišta. Nijedno drugo poglavlje ne utiče u toj meri na naše živote, zdravlje, budućnost i razvojne projekte više od ovog poglavlja. Projekat koji danas počinje upravo treba da ojača institucionalne kapacitete za pripremu pregovaračke pozicije Srbije u ovoj oblasti“, istakao je Benedikt.

Projekat „Dalja implementacija Nacionalne strategije aproksimacije u oblasti životne sredine“ traje do oktobra 2018. godine i obuhvata aktivnosti koje se odnose na tri glavne komponente: jačanje institucija za sprovođenje zakonodavstva u oblasti životne sredine, jačanje kapaciteta za planiranje sprovođenja EU Direktiva koje zahtevaju značajna finansijska ulaganja (posebno u oblasti voda i otpada) i jačanje kapaciteta za investiciono i finansijsko planiranje projekata u oblasti životne sredine.

Na konferenciji su predstavljena i iskustva Slovenije u pregovorima za Poglavlje 27, kao i iskustva Makedonije u oblasti troškova i koristi u vezi sa budućim razvojem održivih investicija i sprovođenja zahteva EU u sektoru voda.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30