1/2

Podrška Srbiji u ponovnom otkrivanju zaboravljenih ukusa starih autohtonih sorti voća i grožđa

, 14. decembar 2017

Svečana ceremonija otvaranja tvining projekta „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“, koji se finansira iz IPA II programa Evropske unije za Srbiju.

U četvrtak, 14. decembra 2017, svečanom ceremonijom obeleženo je zvanično otvaranje tvining projekta „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“. Gospodin Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, gospodin Ričard Maša (Richard Masa) šef trećeg sektora operacija u Delegaciji EU u Srbiji, Nj. E. Đuzepe Manco (Giuseppe Manzo) ambasador Republike Italije u Srbiji i gospodin Dušan Čarkić, pomoćnik ministra finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), obratili su se prisutnima. Gospodin Rikardo Rosi Pakani (Riccardo Rossi Paccani), vođa projekta sa strane države članice – Republika Italija, viši službenik u ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Republike Italije i Valter Mičeli (Valter Miceli), stalni savetnik na projektu iz Republike Italije, predstavili su cilj projekta i dosadašnje postignute rezultate. 

Ovaj projekat je od velikog značaja za Srbiju u okviru procesa pristupanja EU, jer direktno utiče na usklađivanje postojećeg pravnog institucionalnog okvira i procedura za registraciju sorti poljoprivrednog bilja sa zahtevima EU i međunarodnim standardima. Ostali očekivani rezultati su poboljšanje profesionalnih veština osoblja zaposlenog u institucijama korisnicama i uspostavljanje baze podataka za Nacionalni registar biljnih sorti, uključujući i održavaoce starih domaćih i odomaćenih sorti voća i grožđa.

Opšta svrha projekta je podrška Srbiji u izradi pravnog okvira za olakšanje oporavka, zaštite, registracije i eksploataciju u budućnosti starih autohtonih sorti voća i grožđa. Po jedan zvanični održivalac će biti određen za svaku, potencijalno ekonomski važnu, lokalnu sortu voća i vinove loze. Održavalac će biti zadužen za očuvanje ovih sorti, uključujući i lokalne poljoprivrednike, u cilj održavanja nasljeđa lokalnog genetskog resursa voća i vinove loze. 

Ovako očuvani genetski resursi mogu se dalje koristiti kao osnov za stavljanje u promet od strane poljoprivrednika i proizvođača, kao i za razvoj novih sorti, koje će posedovati neke bitne i cenjene karakteristike, od strane istraživačkih institucija i oplemenjivača.

Ovaj osamnaestomesečni projekat, čiji budžet iznosi 800.000,00 evra, finansiran je u potpunosti iz IPA II fonda. Projekat je počeo da se sprovodi 1. juna 2017. i trajaće do 30. novembra 2018.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30