1/2

Evropska unija podržava unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji

, 27. jun 2019

U Palati Srbija održano svečano otvaranje tvining projekta Evropske unije „Podrška i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Republici Srbiji“.
Ministar Đorđević se obratio prisutnima zajedno sa drugim uglednim gostima: gospodinom Štefenom Hudolinom, šefom drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. gospodinom Tomašom Kuhtom, ambasadorom Češke Republike u Srbiji, gospodinom Igorom Vencelom, zamenikom ambasadorke Republike Slovačke u Srbiji, gospodinom Branislavom Ondrušem, vođom projekta države članice iz Slovačke i gospođom Marinom Furtulom, vođom projekta iz zemlje korisnice, koja je i predsedavala događajem.
U obraćanjima i diskusiji vladalo je veliko interesovanje za postizanje ciljeva i izazova Projekta, unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu, jačanje kapaciteta inspekcije rada i uspostavljanje efikasnog sistema osiguranja od povreda na radu i profesionalnih bolesti radi naknade štete. Ove teme su trenutno veoma aktuelne u Srbiji, jer je u toku sprovođenje Strategije bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji za period od 2018. do 2022. godine sa Akcionim planom za njeno sprovođenje a takođe je i 2019. godina od strane Vlade Republike Srbije ustanovljena godinom bezbednosti i zdravlja na radu sa sloganom: “Bezbedan rad – zdrava budućnost”.

Izazovi i ciljevi Projekta odražavaju realne izazove i potrebe Republike Srbije. Mnogi od strateških dokumenata Srbije prepoznaju bezbednost i zdravlje na radu kao trenutni prioritet Vlade Republike Srbije na putu socijalnog i ekonomskog razvoja. Bezbednost i zdravlje na radu predstavlja važan socijalni element zaštite zaposlenih od negativnih uticaja rada, povreda na radu i profesionalnih bolesti, isto tako promoviše dobrobit na radu, radnu kulturu i zadovoljstvo zaposlenih, jača funkcionisanje tržišta rada i kvalitet ljudskog kapitala. Sistem osiguranja od povreda na radu i profesionalnih bolesti radi naknade štete će biti sastavni deo socijalne zaštite zaposlenih.

Aktivnosti koje su planirane Projektom će se fokusirati na razvoj Strategije za inspekciju rada i Akcioni plan za period 2019-2024, sistem obrazovanja i celoživotnog učenja za inspekciju rada, kao i na kampanje za podizanje motivacije i svesti o značaju bezbednosi i zdravlja na radu. Značajan aspekt projekta je razvoj sistema i zakonskog okvira za osiguranje od povreda na radu i profesionalnih bolesti radi naknade štete, kako bi se u punoj meri osigurala zaštita zaposlenih koji pretrpe povredu na radu i profesionalnu bolest.

Tvining je instrument za izgradnju institucija i predstavlja podršku Evropske unije. Kao instrument pretpristupne pomoći zasniva se na partnerskoj saradnji između javnih uprava država članica i zemlje kandidata (korisnika) u cilju jačanja njihovih administrativnih i profesionalnih kapaciteta radi postizanja obaveznih rezultata zajednički dogovorenih sa Komisijom. Ovaj projekat se sprovodi kroz partnerstvo između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Ministarstva za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike i Državnog inspektorata za rad Češke Republike. Telo za ugovaranje je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Ministarstvo finansija. Projekat je započeo u februaru 2019. godine, trajaće dve godine, sa budžetom od 1,5 miliona evra. Finansiran je od strane Evropske unije.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2
3 4 6 7 8 9
10 11 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 27 28 29 30