1/1

Svečano otvoren projekat koji će pomoći rаzvојu zаkоnоdаvnоg i instituciоnаlnоg оkvirа zа еfikаsnо usklаđivаnjе i sprоvоđеnjе Acquis-a u оblаsti ribаrstvа u Rеpublici Srbiјi

, 17. april 2019

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas, 17. aprila 2019. godine je svečano otvoren osmomesečni Twinning light projekat „Razvoj zakonodavnog i institucionalnog okvira za efikasno usklađivanje i sprovođenje Acquis-a u oblasti ribarstva u Republici Srbiji“.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske i administrativnom podrškom Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje RH sprovode projekat u Republici Srbiji.Projekat je finansiran sredstvima IPA (2014) programa Evropske unije u ukupnom iznosu od 243.629 evra, sa ciljem jačanja administrativnih kapaciteta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije za razvoj i implementaciju zakonodavstva i reformu institucionalnog okvira u sektoru ribarstva. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, odnosno Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Sprovođenje projekta započelo je 3. februara 2019. godine, glavni cilj projekta je da pruži podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u jačanju administrativnih kapaciteta za razvoj i implementaciju zakonodavstva, i reformu institucionalnog okvira u sektoru ribarstva u pogledu trgovine i tržišta. Takođe akcenat projekta je na upoznavanju sa sistemom i procedurama u oblasti ribarstva i to kroz predstavljanje EU pravila i načina na koji su ta pravila uspešno implementirana u Republici Hrvatskoj.

Na svečanom otvaranju projekta i javnom predstavljanju rezultata okupili su se učesnici projekta iz Srbije i Hrvatske. Svečanost otvaranja projekta otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i vođa projekta Nenad Katanić.
Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili i državni sekretar Velimir Stanojević, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pomoćnik ministra Ante Mišura, Ministarstvo poljoprivrede RH, načelnik Sektora i vođa projekta Mario Rogošić, Ministarstvo poljoprivrede RH, opunomoćenik ministra  Stjepan Glas, ambasada Republike Hrvatske u Srbiji.

Govornici su istakli važnosti Twinning light projekta kao instrumenta za deljenje znanja, prenošenje iskustava i unapređenje funkcionisanja institucija.

Nakon uvodnog obraćanja prisutnih zvaničnika održana su izlaganja kojima je ukazano na primarne ciljeve projekta. Istaknute su komponente projekta odnosno očekivani rezultati koji su podeljeni na četiri velike komponente. Komoponente redom sadrže uspostavljanje osnove za nacionalnu šemu sertifikacije ulova u skladu sa zahtevima EU, uvođenje sistema za kontrolu i prevenciju nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, uvođenje tržišnih standarda za proizvode ribarstva, kao i jačanje kontrole proizvoda od ribe na tržištu.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30