1/3

Obeležen početak tvining projekta u oblasti transporta

, 27. maj 2015

Danas je svečano obeležen početak dvogodišnjeg tvining projekta vrednog 1,75 miliona evra za jačanje administativnih kapaciteta transportnog sektora u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i nadležnim institucijama Republike Srbije koji finansira Evropska unija iz fonda za pretpristupnu pomoć (IPA).

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao pokretač reformi u oblasti saobraćaja i glavni korisnik ovog projekta ojačaće svoje kapacitete u sektoru strateškog planiranja razvoja saobraćaja kao i svih vidova saobraćaja u skladu sa politikom evrointegracija i privrednim razvojem Srbije, u uspostavljanju sistema za upravljanje bezbednošću u železnčkom sektoru, usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije u oblasti saobraćaja, kao i jačanju kapaciteta za izvršenje zadataka nastalih usaglašavanjem sa zakonodavstvom i instriucionalnim okvirom Evropske unije. U projektu će učestvovati i druge institucije u čijoj je nadležnosti sprovođenje politiike, razvoj i održavanje saobraćajnog sistema Republike Srbije.

Za punopravno članstvo u Evropskoj uniji neophodno je da Srbija uskladi svoje nacionalne zakone, pravila, procedure sa zakonodavstvom Evropske unije. Usaglašavanje često vodi ka novim zadacima državne uprave i izmene administrativnog okvira, tj. do stvaranja novih oblika organizacije u okviru državne administracije. Opšti cilj ovog dvogodišnjeg projekta je da se poboljša efikasnost i efektivnost srpskog transporta, pomogne njegova integracija u evropski sistem i ostvare ciljevi za razvoj i održivost u ovom sektoru. Ovaj projekat će imati pozitivan uticaj na stanovnike Srbije kroz unapređenje bezbednosti saobraćajne mreže u Srbiji.

Projekat se sastoji iz sledećih komponenti:

1. Unapređenje organizacione strukture ministarstva i izabranih institucija nadležnih za saobraćaj u pogledu profesionalnih kapaciteta za izvršenje zadataka nastalih harmonizacijom zakonodavstva u oblasti transporta;
2. Unapređenje zakonodavnog okvira u oblasti transporta u skladu sa Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA);
3. Unapređenje strateškog okvira za period 2015-2025 u oblasti transporta;
4. Uspostavljanje sistema za upravljanje bezbednošću (SMS) u „Železnicama Srbije“, kao i sistema za verifikaciju SMS u Direkciji za železnice.
5. Unapređenje profesionalnih kapaciteta državnih službenika za izvršenje zadataka nastalih iz procesa evopskih integracija.

Projekat će se sprovesti u saradnji sa Francuskom, Finskom i Litvanijom, državama članicama EU koje čine partnerski konzorcijum u ovom tvining projektu. Iskustvo sve tri zemlje članice koje su u različitim periodima nastanka i razvoja Evropske zajednice naroda postale njen član, pomoći će Srbiji da na najbolji način primeni to iskustvo u procesu sopstvenog pridruživanja.

Ovo je prvi projekat koji će se sprovoditi u decentralizovanom sistemu upravljanja fondovima Evropske unije, tj. za koji je Ministarstvo finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU) u ime Republike Srbije potpisalo ugovor umesto Delegacije EU u Srbiji, što je do sada bio slučaj. Skup je održan 27. maja 2015. godine u Klubu poslanika, a otvorio ga je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, g. Dejan Trifunović. Počasni gosti i govornici su bili zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt, ambasador Francuske u Beogradu, Nj.E. Kristin Moro, ambasador Finske u Beogradu, Nj.E. Peka Orpana i gđa Nataša Šimšić, pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30