1/1

Podrška Srbiji u ponovnom otkrivanju zaboravljenih ukusa starih autohtonih sorti voća i grožđa

, 11. april 2019

U četvrtak, 11. aprila 2019, svečanom ceremonijom obeleženo je zvanično zatvaranje tvining projekta „Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije“.

Gospodin Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, gospodin Serđo Monti ( Sergio Monti), Prvi sekretar Ambasade Republike Italije u Republici Srbiji, gospodin Ingve Engstroem (Yngve Engstroem), šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), gospodin Nebojša Milosavljević, vođa projekta iz zemlje korisnice, direktor Uprave za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i gospodin Rikardo Rosi Pakani (Riccardo Rossi Paccani), vođa projekta sa strane države članice – Republika Italija, viši službenik u ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Republike Italije, obratili su se prisutnima. Gospodin Aleksandar Tabaković, saradnik stalnog savetnika na projektu iz zemlje korisnice iz Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i gospodin Valter Mičeli (Valter Miceli), stalni savetnik na projektu iz Republike Italije, predstavili su ciljeve i rezultate projekta postignute u protekla 23 meseca implementacije projekta u Republici Srbiji.

Ovaj projekat je bio od velikog značaja za Republiku Srbiju u okviru njenog procesa pristupanja EU, jer je direktno uticao na usklađivanje pravnog institucionalnog okvira i procedura za registraciju sorti poljoprivrednog bilja sa zahtevima EU i međunarodnim standardima. Među bitnim postignutim rezultatim su i poboljšanje profesionalnih veština osoblja zaposlenog u institucijama korisnicama; uspostavljanje baze podataka za Nacionalni registar biljnih sorti, uključujući i održavaoce starih domaćih i odomaćenih sorti voća i vinove loze; uvođenje modernih analiza DNK u cilju brze identifikacije starih i novih sorti u procesu registracije.
Rezultati ovog projekta će olakšati oporavak, očuvanje, registraciju i buduću eksploataciju starih autohtonih sorti voća i vinove loze. Ovako očuvani genetski resursi dalje će se koristiti kao osnov za stavljanje u promet visokokvalitetnog propagativnog materijala, kao i za razvoj novih sorti, koje će posedovati neke bitne i cenjene karakteristike.
Ovaj dvadesettromesečni projekat, čiji je budžet iznosio 800.000,00 evra, bio je finansiran u potpunosti od strane Evropske unije. Projekat je počeo da se sprovodi 1. juna 2017. i trajaće do 30. aprila 2019.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 12 13 14
15 17 18 19 20 21
22 23 26 27 28
29 31