1/1

Partnerstvom Srbije i Severne Makedonije do novih mogućnosti uz podršku Evropske unije

, 31. jul 2019

Republika Srbija i republika Severna Makedonija prvi put su uspostavile prekograničnu saradnju. Tim povodom je u Leskovcu u utorak, zvanično predstavljen prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata za organizacije iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga iz Srbije, odnosno Severo-istočnog i Skopskog regiona iz Makedonije za koji je obezbeđeno 1,2 miliona evra bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Za prekograničnu saradnju sa Severnom Makedonijom obezbeđeno je ukupno 3,5 miliona evra kroz sredstva pretpristupne pomoći EU (IPA) od 2016. do 2020. godine, a opštine imaju mogućnost da učestvuju u programima koje će podstaći lokalno zapošljavanje, održivi razvoj, regionalni razvoj, turizam.

Predstavljanju ovog programa su prisustvovali Njegova ekselencija Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Goran Milevski, pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović i domaćin gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović

Pravo učešća na konkursu imaju lokalne samouprave iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, te i Severoistočni region i deo regiona Skoplja u Severnoj Makedoniji. Za početak saradnje je planirano  1.260.000 evra, dok ukupna bespovratna sredstva predviđena za ove namene iznose tri i po miliona evra.

Predviđeno je da prioriteti budu zapošljavanje, socijalna i kulturna inkluzija, te podsticanje razvoja turizma i očuvanje kulturnog, odnosno prirodnog nasleđa. A krajnji cilj je jačanje dobrosusedskih odnosa, uspostavljanje partnerstava i povezivanje ljudi i resursa dveju zemalja. Konkurs je otvoren do kraja septembra, a "domaće" učešće u finansiranju projekata je 15 odsto.

Pomoćnik ministra finansija, Marko Jovanović, istakao je da je Srbija od početka decentralizovanog upravljanja  pretpristupnim fondovima potpisala više od 200 ugovora čija ukupna vrednost premašuje 189 miliona evra.

- Iskustvo koje stičemo tokom dosadašnje realizacije projekata ćemo primeniti u implementaciji ovog programa sa partnerima iz Severne Makedonije. Nastavićemo da se trudimo i da zajedničkim silama realizujemo svaki program i projekat i budemo korak po korak bliže Evropskoj uniji, a pre svega bliže stvaranju proevropckih uslova za život svakog građanina. Čvrsto verujem da zajedno možemo da dođemo brže do ovih ciljeva - rekao je pomoćnik ministra finansija iz Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Marko Jovanović.

-Poruka ovog programa je "Dobri prijatelji, nove prilike", što je i njegova suština, a ovim pozivom želimo da unapredimo mehanizme saradnje između lokalnog i nacionalnog nivoa, tokom pružanja podrške projektima osmišljenim tako da budu održivi i da imaju direktan uticaj na bolji život građana - istakao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ministar za lokalnu samoupravu Severne Makedonije Goran Milevski kaže da žitelji Srbije i njegove zemlje imaju posebne odnose, jer su nekada živeli u zajedničkoj državi, pa je prekogranična saradnja na evropskim vrednostima idealna prilika da se te veze podignu na još viši nivo.

- Verujemo u to da je zajednička evropska budućnost najbolji interes regiona, a ovaj program služi tome da bi sa reči prešli na dela. Srbija ovakvu saradnju već ostvaruje sa Hrvatskom, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom - zaključila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio prisutne na veliki broj projekata koji je Evropska unija finansirala ili finansira u gradu na Veternici, te naglasio stav da prekogranična saradnja Srbije i Severne Makedonije pruža nove mogućnosti.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 12 13 14
15 17 18 19 20 21
22 23 26 27 28
29 31