Evropska unija za decu Srbije

, 26. septembar 2019

Ceremonija otvaranja projekta Rekonstrukcija i unapređenje bezbednosti dečjih igrališta u Srbiji održana je na igralištu, u Novom Sadu, u ulici Milice Stojadinović Srpkinje.
Projekat “Rekonstrukcija i poboljšanje uslova za bezbednost dečjih igrališta ” vredan više od milion evra, koji finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2014, obuhvata potpunu rekonstrukciju 27 dečjih igrališta u 11 gradova i opština u Srbiji. Sva igrališta su projektovana i biće opremljena opremom koja zadovoljava važeće standarde o bezbednosti dečjih igrališta koji su na snazi u Evropskoj uniji, a takođe se primenjuju u Republici Srbiji. Projekat ima za cilj da pospeši fizičku aktivnost dece, socijalizaciju, kao i intelektualni i emotivni razvoj mališana.
Igrališta su deci u gradovima glavna veza sa prirodom i otvorenim prostorom, stoga je i odlučeno da se značajna sredstva donirana od strane Evropske unije usmere u socijalnu infrastrukturu da bi se doprinelo sveobuhvatnom razvoju dece. Potreba za ovakvim projektima je stalna i neophodno je da se nastavi sa ulaganjima u rekonstrukciju i izgradnju objekata slične namene.
Projektom upravlja Ministarstvo finansija - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, dok je institucionalni korisnik projekta Ministarstvo omladine i sporta. Tehničku pomoć u sprovođenju projekta pruža projekat ”Tehnička pomoć za obnovu i poboljšanje uslova za bezbednost dečijih igrališta”.

Otvaranju su prisustvovali v.d. pomoćnika ministra finansija, gospodin Marko Jovanović, ambasador i šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. gospodin Sem Fabricii ministar omladinine i sporta, gospodin Vanja Udovičić.
V.D. pomoćnika ministra finansija gospodin Marko Jovanović je prilikom učestvovanja na današnjem događaju izjavio:
”Projekti poput ovih koje sprovodi Ministarstvo finansija kao Telo za ugovaranje od velikog su značaja za decu, jer pružaju podršku njihovom ranom razvoju i predstavljaju vitalnu vezu dece sa prirodom i otvorenim prostorom, a ta veza im posebno nedostaje u današnje vreme,pogotovo u urbanim sredinama. Igra dece upravo na igralištima omogućava fizički, intelektualni, društveni i emocionalni razvoj, kroz individualne i grupne aktivnosti.”

”Evropska unija je najveći donator u Srbiji i pomaže projekte u mnogim oblastima života građana. Posebno mesto imaju projekti koji donose radost deci. Danas sa zadovoljstvom najavljujemo završetak prvog od 27 igrališta koja će biti rekonstruisana u 11 gradova širom Srbije. Ovaj projekat je deo šireg portfolija grantova koje Evropska unija finansira u vrednosti od preko 50 miliona evra, kako bi se pružila podrška fizičkom, socijalnom i emocionalnom razvoju dece svih uzrasta u Srbiji”, izjavio je Ambasador Eropske unije, Sem Fabrici, i dodao da ga ”posebno raduje što su oprema i materijali za igrališta proizvedeni upravo u Srbiji, u skladu sa politikom održivosti EU”.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je izrazio zadovoljstvo što je danas prisustvovao posebnoj svečanosti za prvo od 27 igrališta, koja će biti rekonstruisana na inicijativu Ministarstva omladine i sporta i tom prilikom je istakao:


”Promociji zdravog života i popularizaciji sporta, naročito kod dece, posvećujemo posebnu pažnju i zato mi je izuzetno drago što je Evropska unija podržala još jedan IPA projekat Ministarstva omladine i sporta. Veoma je važno da veliki gradovi, poput Novog Sada, imaju što više ovakvih igrališta kako bi našim najmlađima omogućili što kvalitetnije odrastanje.”

 

Prvi posetioci su bili školarci Osnovne škole ”Jovan Popović”, koja se nalazi u blizini igrališta.

 

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31