1/1

Otvoren projekat za uspostavljanje sistema klasiranja trupova u skladu sa zahtevima EU

, 15. septembar 2017

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je organizovalo 14. septembra 2017. godine, svečano otvaranje Twinning light projekta „Identifikacija neophodnih koraka u procesu uspostavljanja sistema klasiranja trupova u skladu sa zahtevima Evropske unije“, u Palati „Srbija“.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavnici nadležnih ministarstava, predstavnici industrije, Privredne komore Srbije, naučnih i obrazovnih institucija.

Projekat, koji se finansira iz sredstava Evropske unije uz sufinansiranje Republike Srbije, sprovodi Danski institut za ispitivanje mesa, u saradnji sa Danskom inspekcijom za klasiranje. Ovom prilikom su predstavljene aktivnosti koje su realizovane tokom prva tri meseca sprovođenja projekta, kao i planovi za naredni period.

Tokom prva tri meseca sprovođenja projekta su realizovane posete klanicama koje proizvode za domaće tržište, kao i objektima sa dozvolom za izvoz u EU, urađeno je poređenje domaćeg i EU zakonodavstva u ovoj oblasti, napravljen pregled celokupnog klaničnog sektora Republike Srbije u odnosu na kapacitete i obim klanja, kao i upitnik koji će biti prosleđen klaničarima.

U nastavku sprovođenja projekta će biti održane radionice sa ciljem upoznavanja zainteresovanih strana sa poslovima koji su vezani za klasiranje trupova, kao i utvrđivanje neophodnih koraka kako bi sistem mogao biti uspostavljen u Republici Srbiji.

Glavni cilj ovog projekta je da se pruži podrška Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prilikom uspostavljanja usaglašenog sistema Zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda u oblasti klasiranja trupova, što predstavlja jedan od strateških ciljeva u procesu pristupanja EU.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31