Održani informativni sastanci na temu javnog poziva za predloge projekata ''Podrška lokalnim samoupravama''

, 26. septembar 2017

Informativni sastanak za podnosioce predloga projekata u okviru grant šeme Podrška lokalnim samoupravama (Program Exchange 5) održan je 26. septembra 2017. godine u Beogradu. Poziv za podnošenje predloga projekata je objavljen 5. septembra 2017. godine. Radionice su prethodno održane i u Nišu, Kragujevcu, Užicu i Novom Sadu.
Predmet ovog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava (grantova) je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u Republici Srbiji u oblasti upravljanja imovinom na lokalu, u cilju približavanja javne uprave građanima i privredi. Grant šemu finansira Evropska unija u okviru Nacionalnog programa za Srbiju IPA 2014. Grant šema će se realizovati uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samoupravu u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština dok je Telo za ugovaranje Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).
Uz mnogobrojne zainteresovane potencijalne podnosioce predloga projekata, sastanku i prezentaciji ove grant šeme prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, pomoćnik ministra finansija Dušan Čarkić, šef operacija u Delegaciji EU u RS Štefen Hudolin i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.
Zaključeno je da će proces dodele raspoloživih 3.3 miliona evra bespovratnih sredstava doprineti povećanju efikasnosti i transparentnosti javne uprave kroz unapređenje upravljanja imovinom na lokalnom nivou, a sve u cilju približavanja javne uprave građanima i privredi.
Početak sprovođenja ovakvih projekata u saradnji sa opštinama, u skladu je sa njihovim opštim i specifičnim ciljevima koji doprinose poboljšanju politike socijalne zaštite i promovisanju socijalne inkluzije za ugrožene kategorije stanovništva. 

Istaknuto je i da će ova grant šema kroz unapređenje, ali i uspostavljanje efikasnijih sistema upravljanja javnom imovinom, doprineti osnaživanju uloge i kapaciteta opština kao javnog servisa građana. Osnovni cilj projekta Exchange 5 je upravo da se popiše javna svojina u lokalnim samoupravama.
Projekti poput ovih su još jedan primer vrlo vidljive i merljive bespovratne pomoći koju Republika Srbija dobija iz pretpristupnih fondova Evropske unije, što konačno vodi do boljeg standarda života građana.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31