1/2

Uspešno završen tvining projekat EU “Jačanje kapaciteta Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca”

, 19. oktobar 2017

Danas je svečano obeležen završetak dvogodišnjeg tvining projekta vrednog 2 miliona evra, koji je imao za cilj prenos dobre prakse, iskustava i stručnog znanja između španskih i grčkih pravosudnih organa i Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca i Ministarstva pravde Republike Srbije, radi usaglašavanja srpskih propisa i prakse sa pravnim tekovinama EU.
Ceremonija povodom završetka projekta je održana u Palati Srbije, a govornici su bili predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, g. Dragomir Milojević, šef operacija za pravdu, unutrašnje poslove i podršku socijalnoj inkluziji pri Delegacije Evropske unije u Srbiji, g. Nikolas Bizel, državni sekretar u ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije, g. Mirko Čikiriz, Republički javni tužilac i predsednik Državnog veća tužilaca Republike Srbije, g-đa Zagorka Dolovac, Generalni tužilac Španije, g. Hose Manuel Maza, i pomoćnik ministra u Ministarstvu finansija Valde Republike Srbije, g. Dušan Čarkić.

Visoki savet sudstva Republike Srbije (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) Republike Srbije su osnovani 2009. godine kao ključni organi koji obezbeđuju nezavisnost i samostalnost sudija i samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Ovi organi imaju značajnu ulogu u izboru, napredovanju, disciplinskoj odgovornosti i etici nosilaca pravosudne funkcije, i planiranje i praćenje izvršenja budžeta za sudove i javna tužilaštva. U skladu sa potrebama da se nastavi jačanje institucionalnih i profesionalnih kapaciteta VSS-a i DVT-a, kako je to navedeno u Nacionalnoj strategiji za reformu pravosuđa (2013-2018), i Akcionim planom za poglavlje 23, ovaj tvining projekat, finansiran od strane EU, je sproveden u cilju da ojača ukupne kapacitete pravosudnih institucija korisnica, u skladu sa EU standardima, u procesu pridruživanja Republike Srbije Evropskoj Uniji.


Ovaj projekat, imao je za cilj da doprinese napretku u oblasti organizacione strukture i poslovnih procedura VSS-a i DVT-a, koje su značajne za ostavarivanje nadležnosti ovih organa, kao i jačanju njihovih kapaciteta radi efikasnijeg postupanja u oblastima strateškog i budžetskog planiranja, upravljanja ljudskim resursima i upravljanja projektima. Projekat je takođe bio usmeren na jačanje kapaciteta ovih organa u postupcima izbora i napredovanja sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, jačanje disciplinske odgovornosti i etike nosilaca pravosudne funkcije, kao i na unapređenje odnosa sa drugim državnim organima, medijima i civilnim društvom.
Za implementaciju projekta bio je odgovoran konzorcijum Generalnog tužilaštva Španije i Visokog saveta sudstva Španije u partnerstvu sa grčkim Ministarstvom pravde, transparentnosti i ljudskih prava. Tokom perioda od 26 meseci, ovaj tvining projekat je organizovao preko 100 ekspertskih misija koje su omogućile stručnjacima zemlje korisnice i država članica EU da održe sastanke, okrugle stolove, radionice, konferencije i aktivno rade na kreiranju preporuka za dalji razvoj Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Aktivnosti projekta omogućile su transfer dobrih praksi iz zemalja Evropske unije, dragocenog iskustva i stručnog zanja u cilju ispunjavanja obeveznih rezultata projekta. Kao rezultat projekta institucijama korisnicima dostavljena su 22 izveštaja sa konrektnim predolzima za unapređenje rada u navedenim oblastima, sprovedene obuke u domenu budžetskog i strategijskog planiranja i upravljanja projketima, organizovani medjunarodni seminari sa komparativnim pregledom pravnih okvira i dve inostrane studijske posete.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30