1/2

Jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti biomedicine (SoHO) radi unapređenja bezbednosti krvi u transfuziji i transplantaciji

, 26. oktobar 2017

Projekat finansira Evropska unija i sufunansira Republika Srbija, a sprovode ga u partnerstvu Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske. Očekivano trajanje projekta je šest meseci i glavni cilj je jačanje institucionalnog okvira u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine u Republici Srbiji. Jačanje kapaciteta će voditi unapređenju kvaliteta i bezbednosti u oblasti biomedicine (organa, tkiva, ćelija i krvi) kako bi se osigurao najviši mogući nivo zaštite javnog zdravlja. Ovo je prvi tvining lajt projekat koji se implementira od strane hrvatskih institucija od kada je država postalačlanica Evropske unije. Prenos znanja u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine iz raznih ustanova banki krvi i tkiva i bolnica, kao i podršku srpskim kolegama pružili su eksperti iz hrvatskog Ministarstva zdravlja, zajedno sa ekspertima iz Španije.

Implementacija projekta je počela 31. avgusta 2017. godine. Aktivnosti koje su do sada sprovedene obuhvataju analizu nedostataka i potreba Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, kao i drugih zainteresovanih strana u oblasti biomedicine Republike Srbije, kako bi se postigla usaglašenost sa praksom, zakonodavstvom i zahtevima EU. Na ceremoniji otvaranja obratili su se prisutnima državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Ferenc Vicko, Nj.E. Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske, dr Mirela Bušić, projektni lider i Nacionalni koordinator za transplantaciju, Instituta za transplantaciju i biomedicinu, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i dr Nada Vasiljević, pomoćnik direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30