1/1

Dodatne mere za podsticaj sistema zaštite potrošača u Republici Srbiji u sklopu novog tvining projekta finansiranog od strane Evropske unije

, 2. novembar 2017

Početak sprovođenja tvining projekta koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije u vrednosti od 1.425.000,00 evra je obeležen na svečanosti koja je upriličena 2. novembra 2017. godine u Beogradu. Cilj ovog projekta koji sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije u saradnji sa partnerima iz Mađarske i Slovačke je da unapredi i ojača postojeći sistem zaštite potrošača u Republici Srbiji.Proces pristupanja Evropskoj uniji se ne može smatrati uspešnim ukoliko se u isti aktivno ne uključe i potrošači koji se smatraju ključnim akterima u tržišnoj ekonomiji. Kako bi sudelovali u tržišnoj ekonomiji, potrošači moraju da budu sigurni da će njihovi interesi biti sagledani i zaštićeni.

Stoga, sveobuhvatna namera projekta jeste da omogući Vladi Republike Srbije da efikasnije vodi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji iz oblasti zaštite potrošača i uspešno upravlja celokupnim procesom evropskih integracija u prethodno pomenutoj oblasti.

U sklopu tvining instrumenta Evropska unija pruža podršku institucionalnoj saradnji između javnih uprava zemalja članica EU i javne uprave zemlje korisnice projektnih aktivnosti. Cilj projekta čiji se početak danas obeležava jeste unapređenje zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta zemlje korisnice za potrebe delotvornijeg vođenja pretpristupnih pregovora i ispunjenja uslova za članstvo u EU, a sve zarad adekvatnog sprovođenja i primene zakonodavstva i prakse iz oblasti zaštite potrošača u Srbiji.

Tokom 24 meseca sprovođenja projektnih aktivnosti projektni partneri iz EU – Ministarstvo za nacionalnih razvoj Republike Mađarske i Regionalna razvojna agencija Senec-Pezinok iz Slovačke Republike, zajedno će sa korisničkom državom, odnosno Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, uraditi što je u njihovoj moći da unaprede i dalje razviju postojeći sistem zaštite potrošača putem izmena, dopuna i usklađivanja postojećeg zakonodavstva, rada na strateškim dokumentima za potrebe zaštite potrošača, medijskih aktivnosti u cilju podizanja svesti o predmetnoj tematici, obuka, potrošačkih sajmova, studijskih poseta i slično.

Očekuje se da će ovaj projekat unaprediti postojeći zakonski okvir za zaštitu potrošača, te da će isti u značajnijoj meri štititi interese potrošača, kao i povećati svest potrošača, trgovaca i stručnjaka koji se bave potrošačkim pitanjima.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31