1/3

Uspešno završen tvining projekat ’’Podrška nacionalnom sistemu azila u Republici Srbiji’’

, 18. januar 2018

Svečanost povodom zatvaranja Tvining projekta Evropske unije “Podrška nacionalnom sistemu azila u Republici Srbiji” održana je danas u Palati Srbija.

Glavni cilj ovog Tvining projekta, koji je finansirala Evropska unija, u vrednosti od milion evra bio je da doprinese naporima Republike Srbije u harmonizaciji nacionalnog sistema azila sa tekovinama Evropske unije i sa međunarodnim standardima. Projekat je fokusiran na izgradnju kapaciteta u šest oblasti: zakonodavstvo u azilu, postupak azila, maloletni tražioci azila bez pratnje, integracija, informisanje javnosti i ljudski resursi.

Tvining projekat je približio zakonodavstvo EU i njene najbolje prakse Republici Srbiji kroz jačanje institucionalnih kapaciteta javne uprave zemlje korisnice. Stručnjaci iz institucija članica Evropske unije iz oblasti azila su u bliskoj saradnji sa stručnjacima iz institucija zemlje korisnika uskladili nacionalno zakonodavstvo u oblasti azila sa pravnim tekovinama EU, obučili su državne službenike u ovoj oblasti, bavili su se i razvijanjem programa i priručnika – smernica u postupcima, čime je takođe poboljšana saradnja između relevantnih partnera u oblasti migracija. Rezultati postignuti ovim projektom doprineće da se ispune uslovi iz Poglavlja 24. za pristupanje Republike Srbije Evropskoj uniji.

Konferenciji su prisustvovali Vladimir Cucić, komesar, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, Yngve Engstroema, šef za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Jana Lundina, Ambasador Kraljevine Švedske u RS, Milenko Božović, general, načelnik Uprave granične policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Svetlana Velimirović, zamenik komesara, Komesarijat za izbeglice i migracije.

Projekat su realizovali Komesarijat za izbeglice i migracije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Švedska agencija za migracije, Služba za integraciju i naturalizaciju Holandije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Slovenije, uz podršku IPA 2013 programa Evropske unije za Srbiju. Implementacija Tvining projekta je počela 2. septembra 2015., a u ime Republike Srbije, ugovorno telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (Министарство финансија), koji je odgovoran za oblasti plaćanja, računovodstva, praćenja i izveštavanja o sprovođenju projektnih aktivnosti. Ovaj projekat pokazuje da Tvining projekti Evropske unije predstavljaju značajan instrument za međusobnu saradnju između Evropske unije i zemlje kandidata za članstvo.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31