1/1

Uspešno završen projekat ''Jačanje kapaciteta u oblasti sredstava za zaštitu bilja i rezidua pesticida u Republici Srbiji''

, 22. oktobar 2018

Na svečanoj konferenciji povodom zatvaranja tvining projekta “Dalje jačanje kapaciteta u oblasti sredstava za zaštitu bilja i rezidua pesticida u Republici Srbiji” održanoj u Klubu poslanika, predstavljeni su postignuti ciljevi projekta - osiguranje zaštite zdravlja ljudi, životne sredine i potrošača u Republici Srbiji.

 U okviru projekta ostvareni su svi ciljevi projekta kroz savetodavnu pomoć i sprovođenje obuka o najboljim praksama koje se odnose na regulaciju sredstava za zaštitu bilja. Projekat je koristio iskustva zemalja članica koje su pružile pomoć institucijama Republike Srbije u usaglašavanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije. Pripremljen je nacrt nacionalnog zakona o sredstvima za zaštitu bilja i u postupku je usvajanja. Novo zakonodavstvo bi doprinelo primeni zajedničkih pravila u lancu prehrambene proizvodnje, objedinili bi se proizvodnja i međunarodni standardi i osiguralo bi se da je proizvodnja hrane bezbedna po potrošače, operatere i životnu sredinu.

Stručnjaci iz MPŠV, Uprave za zaštitu bilja i angažovanih eksternih institucija prošli su obuku iz oblasti procene i registracije sredstava za zaštitu bilja u trajanju od preko 400 dana koja je sprovedena u Republicu Srbiji, a srpski stručnjaci prisustvovali su i dvema studijskim posetama organizovanim u dve zemlje članice. Održana je obuka o tehničkoj proceni i proceni rizika u oblasti hemije, ekotoksikologije, toksikologije, riziku za postrošače i rezidua, sudbine i ponašanja u životnoj sredini i efikasnosti za stručnjake iz 13 izabranih eksternih institucija.  Srpski stručnjaci prošli su obuku iz oblasti procene rizika i procedure registracije i kontrole u EU što će osigurati da Republika Srbija dobije snažan proceduralni okvir koji će joj omogućiti da odgovori na zahteve za pristupanje EU. Time če se stvoriti osnov za bezbedniju primenu sredstava za zaštitu bilja za potrošače i životnu sredinu. Procenjena je tehnička ekvivalentnost aktivnih supstanci u sredstvima za zaštitu bilja na srpskom tržištu i primena (Dobra Poljoprivredna Praksa) upoređena sa registrovanom primenom u zemljama članicama EU. Zainteresovane strane i javnost dobili su informacije o sredstvima za zaštitu bilja na 14. Savetovanju o zaštiti bilja Zlatibor 2017 i putem nacionalne internet strane: https://www.uzb.minpolj.gov.rs/

Projekat (ukupne vrednosti 900.000 evra) finansirala je Evropska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) i sprovodi ga Sektor za regulaciju hemikalija (CRD), Izvršna agencija za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva u partnerstvu sa Centralnim institutom za nadzor i testiranje u poljoprivredi Republike Češke i u bliskoj saradnji sa stručnjacima iz Slovenije i Hrvatske. Korisnik je Uprava za zaštitu bilja (UZB) Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) Republike Srbije. Ugovorno telo zaduženo za praćenje sprovođenja projekta je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Projekat se sprovodi u  sistemu decentralizovanog upravljanja sredstvima Evropske unije.

Print
 
 
P U S Č P S N
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31