1/3

Završetak tvining projekta “Prevencija i borba protiv korupcije”

, 16. januar 2019

Agencija za borbu protiv korupcije Republike Srbije, u saradnji sa partnerskim institucijama iz Republike Italije i Kraljevine Španije, obeležila je uspešan završetak Tvining projekta "Prevencija i borba protiv korupcije", koji je finansirala Evropska unija u vrednosti od dva miliona evra.

Svečanost povodom završetka projekta održana je 16. januara 2019. godine, a učesnicima su se obratili Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije; Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije; Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji; Rafaele Kantone, predsednik Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije; Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Republici Srbiji; Miguel Fuertes Suarez, ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji; Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija u Vladi Republike Srbije; Fulvio Baldi, šef Kabineta ministra pravde u Vladi Republike Italije.

Rezultate postignute tokom sprovođenja projekta predstavili su Filipo Romano, lider projekta iz države članice Evropske unije; Milica Božanić, lider projekta iz države korisnice; Euđenio Turko, stalni Tvining savetnik i Ivana Cvetković, stalni Tvining savetnik u Srbiji.

Projekat je finansiran sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA 2013) sa ciljem jačanja mehanizama prevencije korupcije, kao i kapaciteta, efikasnosti i koordinacione uloge Agencije za borbe protiv korupcije u ovoj oblasti. Obuhvatio je razmenu dobrih praksi, stručnih znanja i iskustava država članica Evropske unije, kao i jačanje saradnje sa svim akterima nadležnim za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji, uključujući i organizacije civilnog društva i medije. Sprovedene aktivnosti usklađene su sa procesom pregovora Republike Srbije za članstvo u Evropskoj uniji i sprovođenjem preporuka Evropske komisije u okviru poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava).

Od jula 2016. do januara 2019. godine projekat su sprovodili Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije, Ministarstvo pravde, Viša škola za pravosuđe Republike Italije i Glavno tužilaštvo Kraljevine Španije u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije i Ministarstvom pravde Republike Srbije. U ime Republike Srbije, telo za ugovaranje bio je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija, koji je odgovoran za poslove plaćanja, računovodstvo, praćenje i izveštavanje o sprovođenju projekta.

Print
 
 
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30